IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вюнш от ЕЦБ: Залозите за лихвени понижения всъщност създават риск от нови увеличения

Заплатите и конфликтът в Близкия изток все още заплашват да ускорят инфлацията

14:18 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се наложи отново да повиши разходите за заеми, ако залозите на инвеститорите подкопаят позицията на институцията за паричната политика, заяви членът на Управителния съвет Пиер Вюнш, цитиран от Bloomberg.

Пазарите възприемат „оптимистична“ гледна точка, като отхвърлят възможността за допълнителни увеличения и очакват първото понижение на лихвата по депозитите на ЕЦБ от сегашното ниво от 4% още през април, заяви гуверньорът на Белгийската централна банка в интервю във Франкфурт.

„Проблем ли е това, че всички вярват, че ще понижим лихвите си?“, пита реторично той. „В такъв случай ще имаме по-слабо рестриктивна парична политика. И не съм сигурен, че тя ще бъде достатъчно ограничителна. По този начин се увеличава риска от необходима корекция в друга посока“, допълва още.

ЕЦБ остави лихвите си непроменени миналия месец за първи път в текущия цикъл на затягане, като същевременно предупреди, че те трябва да останат там за „достатъчен период от време“, за да върнат инфлацията обратно към целта от 2%. Някои представители на регулатора споделиха, че това изключва възможността за промяна през първата половина на следващата година.

Пазарните залози за бъдещи понижения на разходите по заемите последваха данни, които показаха, че регионът се затруднява да набере инерция, докато инфлацията се забавя значително. Въпреки това обаче централните банкери все още се притесняват от увеличенията на заплатите и факта, че конфликтът в Близкия изток може отново да е причина за поскъпването на енергоизточниците.

„Мисля, че днес пазарите са относително оптимистично настроени, тъй като изключват възможността да повишим лихвите още или да ги оставим на ниво от 4% за по-дълго време“, заяви Вюнш, който е един от ястребите* на Управителния съвет.

Последните икономически прогнози на ЕЦБ сочат спад от 2% през втората половина на 2025 г., а междувременно има вероятност инфлацията да се ускори повторно предвид волатилността на цените на енергоизточниците. Отмяната на държавните стимули за справяне с високите разходи за живот също означава, че напредъкът оттук нататък ще бъде по-бавен.

Инфлацията в еврозоната вероятно ще се ускори през следващите месеци. Графика: Bloomberg Инфлацията в еврозоната вероятно ще се ускори през следващите месеци. Графика: Bloomberg

„Ако стигнем до заключението, че инфлацията не се охлажда достатъчно бързо, ще го съобщим чрез нашите прогнози“, твърди Вюнш, „Ако пазарите обаче не стигнат до извода, че тя ще остане висока за по-дълго време от това, тогава ще трябва да използваме нашите инструменти за определяне на лихвите и да ги повишим колкото е необходимо“, заяви той.

Коментарите му промениха не промениха особено залозите на паричните пазари. Те все още смятат, че ЕЦБ е приключила с повишаването на лихвените проценти и има вероятност да започне с разхлабването на паричната си политика още през април.

Благодарение на „скорошните незначителни положителни изненади при инфлацията“ представителят на Управителния съвет от Белгия не очаква никакви промени в разходите по заемите на следващите две срещи за определяне на политиката на ЕЦБ.

„Това измества вниманието върху друга несигурност: ще видим ли някаква инфлационна устойчивост в даден момент, например на нива около 3% или нещо подобно, заради ръста на заплатите? Това е нещо, за което не можем да сме сигурни до декември или януари“, обобщи той.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още