IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската централна банка остави лихвите без промяна за седми пореден път

От регулатора все още се притесняват от инфлацията и не понижават лихвите като Полша и Унгария

16:40 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Румънската централна банка запази лихвите си непроменени на последната си среща за определяне на паричната политика тази година, тъй като опасенията за упорито високата инфлация надделяха над рисковете от икономическо забавяне, пише Bloomberg.

Централната банка в Букурещ остави основната си лихва на ниво от 7% в сряда за седми пореден път в съответствие с очакванията в проучване на Bloomberg.

Гуверньорът Мугур Исареску ще представи новата си прогноза за инфлацията в петък. Текущата такава сочи забавяне до 7,5% до края на тази година и е по-ниска от очакваните 8,8% през септември.

Последната прогноза „потвърждава, че инфлацията ще се забави през следващите две години, както се и очакваше, но очертава по-високо ниво през 2024 г. от първоначално прогнозираното. През следващите тримесечия темпът на инфлация вероятно ще се забави леко“, коментират в изявление от централната банка.

Въвеждането на нови данъци от правителството и съкращенията на разходите с цел намаляване на бюджетния дефицит, заедно с увеличението на минималната работна заплата, ще поддържат натиск върху цената на стоките и услугите, като вече се очаква инфлацията да бъде извън целевия диапазон на централната банка поне до 2025 г.

Фискалните промени ще предизвикат допълнително забързване на инфлацията през първата половина на следващата година, твърдят от регулатора, а по-изразено забавяне на ценовия ръст се очаква през 2025 г. 

В същото прогнозите за брутния вътрешен продукт сочат свиване до около 2%.

Централната банка на Румъния се откроява от колегите си в Източна Европа като Полша и Унгария, които вече започнаха да намаляват разходите по заемите. Централните банкери в Чешката република направиха пауза на последната си среща, но започнаха да обсъждат стратегия за разхлабване на паричната политика.

Румъния вече е свидетел на по-голямо разхлабване заради излишната ликвидност, смята Дан Букса, базиран в Лондон икономист в UniCredit SpA.

„В резултат на това новите кредити са започнали да се възстановяват и кредитната инерция вероятно ще се запази до края на годината“, предположи Букса, добавяйки, че не очаква понижение на основния процент на централната банка през първата половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още