IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската централна банка с най-рязко понижение на лихвите от началото на войната

Централната банка увеличи прогнозата си за БВП през 2023 г. до 4,9%

16:05 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украинската централна банка намали основната си лихва до 16% от 20% в четвъртък, което е третото поредно лихвено понижение, тъй като засегнатата от войната икономика на страната показа признаци на растеж, а инфлацията продължи да се забавя, пише Ройтерс.

Анализаторите очакваха лихвеният процент да бъде намален, тъй като инфлацията се забавя по-бързо от очакваното тази година. Централната банка съобщи, че е подобрила годишната си прогноза за инфлацията през 2023 г. до 5,8% от очакваните по-рано 10,6%.

В изявление регулаторът сподели, че вижда възможност за евентуално допълнително понижаване на лихвата по-късно тази година, като прогнозира само определен брой намаленияпрез 2024 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е напът да нарасне с 4,9% тази година спрямо предишна прогноза от 2,9%, заявиха от банката.

„Управителният съвет на Украинската централна банка реши да понижи основния си лихвен процент до ниво от 16% ... По този начин националната банка модернизира своя оперативен модел на паричната си политика“, допълниха от регулатора.

Началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. принуди централната банка да повиши лихвата си до 25% и да затегне паричните условия, за да намали щетите за икономиката, тъй като милиони избягаха от страната, логистиката и износът бяха прекъснати, а ключова енергийна инфраструктура беше повредена и цели градове бяха окупирани.

Икономиката се сви с около една трета миналата година.

Въпреки това украинският бизнес се адаптира към безбройните предизвикателства по време на войната и икономиката започна да се възстановява. Правителствените данни показват, че БВП е нараснал с 5,3% през първите девет месеца на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още