IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската централна банка направи пауза след 10 поредни увеличения на лихвите

Регулаторът се присъедини към Фед в идеята за по-високи лихви за по-дълго време

15:36 | 26.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвите си непроменени за първи път от повече от година насам, тъй като се появяват все повече доказателства, че безпрецедентният цикъл на затягане на паричната политика помага за забавянето на инфлацията, пише Bloomberg. След 10 последователни увеличения централните банкери решиха да оставят лихвата по депозитите на ниво от 4%, както и очакваха всички 59 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Лихвите по основните операции по рефинансиране и по пределното кредитно улеснение също останаха на текущите си нива от съответно 4,5% и 4,75%.

ЕЦБ избра пауза, след като двата основни показателя за инфлацията в еврозоната се забавиха, а икономиката на 20-те държави, която е изправена пред риска от рецесия през втората половина на 2023 г., отслабва все повече, тъй като кредитите с по-високи лихви притискат домакинствата и фирмите.

Публикувани по-рано данни показаха, че инфлацията в еврозоната е била 4,3% през септември спрямо същия период на миналата година. На месечна база нивото ѝ през септември е било 0,3%.

Представители на ЕЦБ сигнализираха по-рано, че разходите по заемите ще останат рестриктивни за по-дълъг период от време, какъвто е подходът и на Федералния резерв на САЩ, за да се върне инфлацията обратно към целта от 2%. Макар че някои от тях предупреждават, че е възможно допълнително затягане на паричната политика, ако напрежението в Близкия изток се отрази на цените на енергията, някои анализатори предупреждават, че може да се наложи лихвите да бъдат понижени преди следващата есен, както в момента смятат пазарите.

На днешната среща от регулатора заявиха, че ще продължат да съобразяват решенията си с данните и решенията за лихвите ще се основават на оценката му за инфлацията предвид постъпващите икономически и финансови данни и темпа на базисната инфлация.

Проучване на Bloomberg показва, че лихвите може би вече са достигнали своя връх, макар че ЕЦБ все още не е потвърдила това. Главният икономист Филип Лейн заяви наскоро, че несигурността за инфлацията ще се запази и през 2024 г., най-вече заради преговорите по отношение на заплатите.

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви по-рано, че икономиката на еврозоната вече е в „критичен етап, при който ако продължим да повишаваме лихвите, поемаме риск нещо да се обърка. Имаме голям напредък в забавянето на инфлацията, активността в еврозоната е почти в стагнация и виждаме намаляване на банковото кредитиране“. На въпрос кога според него ЕЦБ ще започне да понижава лихвите Стурнарас отговори: „Ако инфлацията в средата на следващата година… се забави до близо 3%, това може би е моментът да започнем да мислим за понижаване на лихвите“.

„Искаме да свалим инфлацията до 2% и ще успеем“, коментира гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за La Tribune Dimanche по-рано през октомври, добавяйки, че инфлационната спирала „трябва да бъде избегната при всички положения“ и потвърди, че лихвите ще трябва да останат високи за по-дълго време.

В икономически контекст са налице все повече признаци за въздействието, което по-високите лихви оказват върху икономиката. През септември властите заявиха, че прехвърлянето на по-високите разходи по заемите към потребителите протича дори по-силно от очакваното. Тази седмица проучване на ЕЦБ показа, че през третото тримесечие банките са продължили да затягат кредитирането.

Що се отнася до програмата PEPP, Управителният съвет заяви, че възнамерява да реинвестира плащанията по главницата от ценни книжа с настъпващ падеж, закупени по програмата, поне до края на 2024 г. Във всеки случай бъдещото разсрочване на портфейла на PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне намеса в подходящата позиция по паричната политика.

Отделно от това, преди решението на централната банка, сред европейските кредитори се засилиха спекулациите, че ще бъдат принудени да заделят повече пари в централната банка. На срещата си обаче ЕЦБ не спомена плановете си за увеличение на т.нар. изисквания за минимални резерви (MRR).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
До: SnaGi: Не е проблемът в бурята, която е неизбежна, а кой е на капитанския мостик на кораба. Ако е същият, който ни набута в нея, а точно така се очертава, няма да е голям фън и много пасажери ще дадат фира. А спасението на давещите се е проблем на самите давещи се - така е при капитализма и индивидуалната икономическа свобода и инициатива, за който всички уж се бориха. Или не? Това предполага и приспособяване към динамична и променяща се среда за свободните играчи, а не шмъркане, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
До: SnaGi: Тук май говорехме за други неща като лихви и влиянието им върху бизнеса. Икономическото вежество или невежество е твоя волна интерпретация на факта, че вдигането на лихвите е секира за свикналите да живкат с лесни пари икономики. Това, че тъъпи политически решения съсипват икономиката на ЕС и зейналите се дупки се замазват с печатане на евра, повече ли те устройва? Трябва да се мине през чистилището, неизбежно е. И там ще е различно за всеки, според акъла - аз това писах, вежо или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
SnaGi
преди 8 месеца
До: Tikva007, Това, че коментара ти завършва с мъдра поговорка, не означава, че и коментара ти е мъдър! Дори с леко отваряне на очите може да се види какво се случва вече в Европа. Да вярва човек, че държава като нашата с ужасна демография и заобикаляна дори и от афганистански емигранти, може да остане в страни от икономическите процеси и влиянието на лихвените и ликвидните политики на ЦБ, тук говорим за пълно икономически невежество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982: Гърмежът не е повсеместен - едни гърмят, други събират келепир. Нещо не те разбирам - тези твои апокалиптични очаквания ги чета от доста време - щом имаш такива ясни видения, би трябвало да си скатал парсата от заплахата и да не си от застрашените, а от очакващите келепир. С това систематично нервозно топуркане тук отваряш очите на тези, които би трябвало да ти напълнят тасчето. Не отваряй очите на кьорравия - като прогледне, първо твоите очи ще извади (стара еврейска мъдрост)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 3
Gna
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 ще ги вдигнат още, тая инфлация няма да си отиде от това ниво на лихви. ЕЦБ тупка топката до последно, знае, че половината континент ще направи дефолт по външния дълг и до последно гледат някак си да спасят положението. Няма измъкване от близо 80 години печатене на пари. Кога беше втората световна... ЕЦБ няма правилен ход квото и да говорят, много изпуснаха нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Сега вече предстои гърмежа ,защото лихвите ще си останат така височки докато не счупят растежа на цените на всичко ,чак до заплатите ,заетостта и изобщо целия икономически растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още