IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще насърчи вътрешното потребление, за да подкрепи икономиката

Централната банка ще насърчава финансовите институции да намалят лихвите за бизнеса и физическите лица

10:42 | 22.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще подкрепи икономиката си чрез насърчаване на вътрешното потребление и ограниччи финансовите рискове, пише в анализ на гуверньора на централната банка Пан Гуншън, цитиран от Ройтерс.

В документа е отбелязано още, че институцията ще направи политиката си "по-прецизна и силна" и ще насърчава финансовите институции да намалят реалните лихвени проценти по заемите, както и за намаляване на разходите за финансиране за фирми и физически лица.

Ройтерс коментира, че докладът е първият офциален коментар на китайска институция след данните за третото тримесечие на 2023 година.  Той показва краткосрочните намерения на Пекин и ще бъде обсъден в парламента, допълва агенцията.

Китайската икономика записа по-бързо от очакваното повишение в периода юли - септември. Потреблението и промишлената активност за септември също изненадаха с темпа на растеж.

Според анализите на Пан с тези мерки ще бъдат активирани капилатовите пазари и ще върнат инвеститорското доверие в страната. Гуверньорът обещава макроикономически корекции в отговор на промяната на икономическата обстановка, ефективен финансов надзор, разширяването на вътрешното търсене, повишаването на доверието предотвратяване на рискове.

В доклада има и уверение за устойчиво възстановяване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
Тия от 15 години ги слушам как ще насърчават вътрешното потребление, и досега само на празни приказки си стои тва намерение.Продължават си както си знаят-инфраструктура и производства, често силно субсидирани и базирани на крадена интелектуална собственост..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още