IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката централна банка може и да намали лихвите си още тази година

Гуверньорът обаче заяви, че ще остане ястреб* и няма да изключва възможността за повишения

16:19 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възможно е Чешката централна банка да започне да намалява лихвите си още тази година, но всяко разхлабване на паричната политиката ще бъде постепенно, за да се избегне повторно ускорение на инфлацията, заяви гуверньорът Алеш Михл, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери вече обсъждат вътрешна стратегия за намаляване на лихвите, призна Михл на академична конференция в източния чешки град Злин във вторник. Въпреки това той заяви, че няма да поеме такъв ангажимент за следващите две срещи за определяне на паричната политика, защото централната банка иска да „има различни опции за действие“.

Чешката национална банка съпоставя стагниращата икономика и инфлацията, която се очаква да се забави до близо до целта от 2% в началото на следващата година, спрямо потенциалния натиск от ръста на заплатите и по-слабата валута. Решенията на Управителния съвет на срещите през ноември и декември ще зависят от най-новите икономически данни, а също и от прогнозите на представителите на банката, заяви Михл.

Инфлацията в Швеция се забавя, а дискусията за по-ниски лихви се засилва. Графика: Bloomberg Инфлацията в Швеция се забавя, а дискусията за по-ниски лихви се засилва. Графика: Bloomberg

„Тази затегната парична политика даде резултат, а сега е време бавно и внимателно да продължим напред“, заяви Михл. „Независимо дали леко и постепенно ще намалим лихвите до края на годината, или няма да го направим, ние ще останем ястреби, които ще направят всичко възможно, за да защитят страната си от високата инфлаци..“

Още миналия месец Михл отхвърли очакванията за бързо понижаване на лихвите. Въпреки че това накара инвеститорите да намалят своите залози за разхлабване на паричната политика, паричният пазар все още очаква понижение на лихвите със 75 базисни пункта тази година, като първото такова прогнозират, че ще се случи на срещата на 2 ноември.

В речта си във вторник Михл загатна, че централната банка ще остане внимателна и занапред, за да гарантира, че инфлацията ще се задържи на нива около целта си в дългосрочен план. Годишният темп на инфлация в Чехия се забави до 6,9% през септември от върха си от 18% година по-рано.

„Това не е победа“, призна гуверньорът. „Все още не трябва да се примиряваме с инфлацията или да приемем, че трябва да живеем с нея.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още