IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ изисква повече ликвидност от фондовете на паричния пазар

Според регулатора това би подобрило устойчивостта и ще намали рисковете

15:37 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) заяви във вторник, че фондовете на паричния пазар трябва да държат "значително" по-голям дял от ликвидни активи, за да се справят с волатилността на пазара, след като секторът се изправи срещу „треска за кеш“ по време на пандемията от Covid-19, пише Ройтерс.

Комисията по финансова политика на АЦБ заяви, че секторът на фондовете на паричния пазар на стойност 250 млрд. паунда (300 млрд. долара), широко използван от компаниите за ежедневно финансиране и съхранение на пари през нощта, трябва да бъде по-устойчив на шокове.

„Значително повече ликвидни активи от изискваните в момента вероятно ще бъдат най-ефективният начин за подобряването на устойчивостта при фондовете на паричния пазар, като по този начин ще намалеят и рисковете за финансовата стабилност“, коментира в изявление Комисията по финансова политика на АЦБ.

Тя заяви, че анализът на служителите сочи, че активите с падеж до 7 или по-малко дни трябва да бъдат поне 50 или 60% от общите активи в един фонд. Към момента техният дял в сектора е между 45 и 55 на сто.

Фондовете на паричния пазар са част от по-широкия небанков финансов сектор, който се разрасна след световната финансова криза от 2008 г. и в който се държат около половината от световните финансови активи. Въпреки това той е по-непрозрачен и сложен от банковия, което затруднява регулаторите да открият рисковете и това как проблемите се разпространяват.

Централните банки трябваше да инжектират ликвидност на пазарите, тъй като фондовете на паричния пазар бяха затруднени при блокадите по време на пандемията през март 2020 г., но от сектора заявиха, че много други части на пазара също са изпитали затруднение по същото време.

Английската централна банка, а също и други регулатори като Съвета за финансова стабилност и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, започват все повече да се интересуват как могат да се справят с проблема с прозрачността и уязвимостта на ликвидността в сектора.

Великобритания ще трябва да се сътрудничи с Европейския съюз при регулацията на фондовете на паричния пазар, тъй като повечето от тях са деноминирани в британски лири, а са листнати в центрове на ЕС като Люксембург.

Банката наложи по-строги правила за ликвидност за инвестиционни фондове, базирани на задължения (LDI), използвани от пенсионни фондове, по-рано тази година, след като трябваше да се намеси в сектора миналия септември.

В специален доклад за усъвършенстване на подхода на Комисията по финансова политика за оценка на рисковете в пазарно-базираните финанси от АЦБ казаха, че може да подобрят и преразгледат начина, по който се приоритизират рисковете.

Небанковият сектор отдавна се противопоставя на това да бъде третиран като банки с правила като капиталови буфери, а регулаторите до голяма степен се фокусират върху укрепването на ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още