IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери на ЕЦБ критикуват правителствата в еврозоната за високите им разходи

Според тях държавите трябва да обърнат по-голямо внимание на фискалните си политики

22:30 | 06.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителствата в еврозоната избират да не прилагат такива бюджетни политики, с които подкрепят усилията на Европейската централна банка да овладее инфлацията, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери се изправят срещу фискална стратегия, която е „изцяло несъобразена с цикличността на нашата икономика“, заяви нидерландският гуверньор по време на дискусия в Словакия. „Държавите сякаш не желаят да ни помогнат в опитите да стабилизираме икономиката на еврозоната.“

ЕЦБ многократно е подчертавала, че подкрепата на правителствата за домакинствата и бизнеса по време на енергийната криза е била твърде мащабна и е ускорила инфлацията, точно когато Управителният съвет започна да повишава лихвите с рекордни темпове.

Членът на Борда от Словения Бостян Васле заяви на същото събитие, че „фискалната политика беше изоставена“, след като паричната политика излезе от своята експанзивна позиция и стана затегната.

„От почти четири години наблюдаваме все още експанзивна тенденция при фискалната политика“, каза той на срещата в Татра. Дали лихвите са достигнали своя пик в момента „зависи, разбира се, от действителните данни, но също и от курса на фискалната политика“.

Техният колега от Словакия се съгласи с тях

„Аз мисля, че наистина ни липсва поколението на финансовите министри от времето на строгите бюджетни ограничения“, призна Петер Казимир. Сега „разполагаме с министри, които само харчат, нали разбирате, така че до това доведоха Covid кризата и текущата геополитическа криза, когато правилата бяха преустановени.

Ограниченията на ЕС, предназначени за избягване на безконтролното теглене на кредити не са в сила от 2020 г., за да може правителствата на Блока да подпомогнат домакинствата и компаниите. Несъгласията между европейските лидери остават, докато продължават да се борят да постигнат консенсус за промяна на фискалните правила, преди старите мерки да бъдат възстановени на 1 януари.

Цената на цикъла на затягане на ЕЦБ беше отслабването на икономиката. Брутният вътрешен продукт се увеличи само с 0,1% през всяко от първите две тримесечия на годината и този темп вероятно ще се задържи и през трите месеца до септември.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел сподели в интервю, публикувано по-рано в петък, че представителите на ЕЦБ „не могат да изключат възможността“ за рецесия в еврозоната, въпреки че икономическият спад може да бъде ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 9 месеца
*** !! Високите им разходи?! А помощта за Хунтата в Киев, то приход ли е?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Dani_2077
преди 9 месеца
Добра статия, с напълно логични изводи. Ковида изплаши много управляващи и ... давай да раздаваме пари на "калпак". Но после как да ги вземеш/спреш ? и после ... хоп - инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още