IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка отново запази основната си лихва без промяна

Анализатори приеха хода на регулатора като сигнал за край на настоящия цикъл на затягане

11:30 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия остави основните си лихви без промяна на срещата си в сряда, тъй като централните банкери са все по-сигурни, че повишенията на лихвите до момента са имали ефект в забавянето на инфлацията според очакванията. На фона на това местният долар отслабна, тъй като пазарите намалиха залозите си за допълнително затягане, пише Ройтерс.

Централната банка на Нова Зеландия запази основната си лихва непроменена на ниво от 5,5% - най-високото такова от 15 години насам, и заяви, че политиката трябва да остане рестриктивна, за да се забави инфлацията. Тя не даде сигнал за допълнителни повишения.

„Високите лихви ограничават икономическата активност и намаляват инфлационния натиск според очакванията“, коментираха от централната банка в изявление.

Решението беше в съответствие с прогнозите на всички 27 икономисти, анкетирани от Ройтерс, но по-малко ястребовата* от очакваното позиция доведе до поевтиняването на новозеландския долар с 0,5% до триседмично дъно от 0,5878 щатски долара.

Фючърсите върху банкови сметки се възстановиха от по-ранните си загуби и се повишиха, тъй като пазарът понижи очакванията си за ново повишение през ноември до 45% от 55% по-рано.

„Смятаме, че изявлението на централната банка беше по-гълъбово от това, което очаквахме“, сподели главният икономист на Westpac NZ Кели Екхолд.

„Предполагахме, че изявлението на Новозеландската централна банка до голяма степен ще е в синхрон със залозите на пазара в момента за 50 на 50 вероятност за повишение на лихвите с 25 базисни пункта през ноември. Сегашното изявление обаче показа, че нагласите са прекалено ястребови“, добавя той.

Рестриктивната политика

От Новозеландската централна банка заявиха, че комисията по паричната политика е стигнала до консенсус за това, че лихвите ще трябва да останат на рестриктивно ниво в бъдеще, за да се гарантира, че инфлацията при потребителските цени се връща към своя целеви диапазон от 1% до 3%.

Освен това, въпреки че банката предупреждава, че има риск в краткосрочен план активността и инфлацията да не се забавят толкова, колкото е необходимо, централните банкери отбелязват, че икономическите перспективи остават мрачни и се очаква ръстът на разходите да намалее допълнително.

Централните банки по света, начело с Федералния резерв на САЩ, започнаха да забавят мащабната си кампания за затягане на паричната политика, тъй като инфлацията се забави от притеснително високите си нива. Все пак в много развити икономики, включително и в Нова Зеландия, централните банкери твърдят, че инфлацията все още е на нива, които изискват допълнителен период с рестриктивна парична политика.

Повишенията на лихвите до момента рязко забавиха икономиката на Нова Зеландия, но последните данни показаха, че тя надхвърля очакванията на централната банка с тримесечния си темп на растеж от 0,9%.

Централната банка ще публикува цялостна актуализация на икономическите показатели и прогноза за курса на паричната си политика, когато представи своята тримесечна декларация за паричната политика (MPS) на 29 ноември.

Като лидер в отмяната на стимулите от времето на пандемията сред своите колеги Новозеландската централна банка повиши лихвите си с общо 525 базисни пункта в борбата си срещу инфлацията от октомври 2021 г. насам, като част от най-агресивния цикъл на затягане от въвеждането на официалния паричен лихвен процент през 1999 г. до момента.

Високите лихви и растящите разходи за живот се превърнаха в едни от основните въпроси на предстоящите избори на 14 октомври, тъй като партиите от опозицията обещаха да намалят бюджетните разходи, за да помогнат на централната банка да установи контрол над инфлацията.

Годишната инфлация в Нова Зеландия се е забавила през последните месеци и в момента е на ниво от 6%, малко под достигнатия през юни 2022 г. тригодишен връх от 7,3%, като очакванията са, че през следващите две години тя ще се върне в целевия диапазон.

„Изглежда, че банката е съгласна да изчака ефектите от рестриктивните промени на политиката да се прехвърлят изцяло към реалната икономика“, коментираха анализатори от Capital Economics в бележка.

„Общо взето ние все още смятаме, ако няма някаква голяма изненада в актуалните данни, че цикълът на затягане на паричната политика на Новозеландската централна банка е приключил“, добавят те.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още