IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени замъгляват бъдещите решения на ЕЦБ

Промяната в климата може да бъде опасна за потенциалното производство в дългосрочен план

21:45 | 27.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промяната в климата, необичайните метеорологични явления и енергийният преход ще затруднят Европейската централна банка (ЕЦБ) да оцени правилно състоянието на икономиката на еврозоната и да определи курса на паричната си политика, сочат някои от най-актуалните проучвания на институцията, цитирани от Bloomberg.

И трите предизвикателства вероятно ще се отразят на потенциалното производство през следващите десетилетия, пише Майлс Паркър, старши икономист на ЕЦБ, в материал, публикуван в сряда. Тази променлива (потенциалното производство) е от ключово значение за тримесечните прогнози, които дават насоки за решенията за лихвите.

„Неконтролируемото изменение на климата е значително по-лошо за потенциалното производство в дългосрочен план, отколкото въздействието на прехода към нулеви нетни парникови емисии“, смята Паркър. „И все пак преходът сам по себе си би могъл да намали потенциалното производство, особено в краткосрочен план.“

На икономистите им е трудно да разберат как изменението на климата и стратегиите за преодоляването му се отразяват на цените и капацитета на фирмите да растат. Международният валутен фонд изчислява, че поне през това десетилетие цените са свързани с по-бърза инфлация и по-слаб растеж.

„Значителното локално въздействие“ на промените в климата върху определени региони и сектори и несигурността при реакциите на фирмите и хората затрудняват още повече оценката на последиците, особено когато се вземат решения за политиката в цялата еврозоната.

Отделно проучване на ЕЦБ показва, че опасенията за последиците от изменението на климата през следващите пет години са „широко разпространени“ в компаниите от еврозоната. Около 60% от тях посочват, че рисковете от прехода, свързани с по-строгите екологични стандарти, са „изключително значими“.

Половината от респондентите смятат, че са направили достатъчно инвестиции, за да намалят собствения си въглероден отпечатък, като почти една четвърт от компаниите планират да го направят през следващите пет години. Около една трета анкетираните са вложили средства за намаляване на въздействието на риска от природни бедствия.

В същото време повече от половината заявяват, че твърде високите лихви или разходите за финансиране и недостатъчните публични субсидии са „значителни препятствия“ за инвестициите, свързани с климата.

ЕЦБ повиши основните си лихви за 10-и пореден път, с което общите увеличения достигнаха 450 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: cyclop хахаха, това дето путяяя излекувал ковида за три дена беше шега и поигравка към медиите.... и това ли не го рабра :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
Аббееее... соппполли нищщожнни ултррапоссрани бокллуцци медиоподобни? И МММУРРРВИ ЛИ ЦЕНЦУРРИРАТЕ, ДА ВИ СССЕРРРРРРРА ВОСТТЕНЦАТА ЦЕНТОУСВОЯВАЩИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Абе, не стига че ни наг*зиха яко АМА ЯКО с измамата клаймътченч, ами пак пуснаха и КОВИД ИЗМАМАТА? Мислех че поне това оставихме назад? Помните ли как Путин излекува КОВИД за три дена? А помните ли псевдовацините, дето не служат за нищо, освен за ужасяващи странични ефекти? Е, Министерството на здравеопазването е преценило, цчее ще успеят да излъжат максимум 80 000 ултрадеббилли да се инжектират пак... Та така с клаймътченч... Нов бардак, същите... ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още