fallback

Нетните валутни резерви на Турция растат след промяната на паричната политика

Резервите на банката възлизат на 24 млрд. долара през седмицата до 22 септември

18:40 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Нетните резерви от чуждестранна валута на Турската централна банка са се увеличили с повече от 6 млрд. долара миналата седмица до около 24 млрд. долара, продължавайки тенденцията си на растеж, започнала след като правителството прие по-ортодоксална парична политика след изборите през май, пише Ройтерс.

Възстановяването на валутния резерв на банката е стъпка по-близо до целта на властта да облекчи контрола върху лирата, поевтиняла с 28%, откакто президентът Ердоган беше избран повторно на изборите.

Резервите в сметката на банката намаляха до минус 5,7 млрд. долара в началото на юни – най-ниското им ниво, откакто банката е започнала да публикува данните си през 2002 г., тъй като властите се опитваха да ограничат търсенето на чуждестранна валута и да стабилизират турската лира през изборния период.

От тогава до сега обаче резервите са нараснали значително, като за около четири месеца са се увеличили с 30 млрд. долара.

Нетните резерви от международна валута отбелязаха и най-голямото си седмично увеличение от 8,5 млрд. долара през юли.

Брутните резерви са се разраснали с около 4 млрд. долара, до 22 септември, до около 125,5 млрд. долара, сочат изчисления на банкерите, базирани на показатели на централната банка.

В рамките на неортодоксалната политика, чийто привърженик беше Ердоган, централната банка намали основната си лихва до 8,5% през февруари от 19% през 2021 г. въпреки високата инфлация, предизвикайки криза за местната валута.

Въпреки това под ръководството на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан централната банка на Турция повиши основната си лихва с общо 2150 базисни пункта през последните четири месеца.

Съгласно мерките, въведени миналата година, централната банка увеличи резервите, като изкупуваше 40% от приходите от чуждестранна валута на износителите, възлизащи на около 100 млрд. долара годишно. След това тази сума, увеличена допълнително след това, беше продадена от банката, за да се подкрепи лирата - практика, която беше прекратена след изборите.

По-рано този месец министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек заяви, че Анкара е позволила на валутния курс "да се променя свободно".

Централната банка продължава да получава чуждестранна валута заради туризма и от схемата за защита на банковите депозити в лири от обезценяване, известна като KKM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 26.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още