IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската централна банка запази основните си лихви на фона на стабилизираща се икономика

Анализаторите смятат, че лихвите могат да бъдат понижени още следващия месец

14:45 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка запази основните си лихви непроменени на срещата си в сряда, както се и очакваше, тъй като новите признаци за стабилизиране на икономиката и отслабването на юана намалиха необходимостта от незабавно разхлабване на паричната политика, съобщава Ройтерс.

Последните икономически данни показаха, че втората по големина икономика в света най-накрая се стабилизира след рязкото забавяне на растежа, а поевтиняването на юана намали нуждата от рязко понижаване на лихвите от страна на централните банкери, с цел да се стимулира растежът.

По-рано през деня централната банка запази основната лихва по едногодишните заеми на ниво от 3,45%, а тази по петгодишните кредити също остана на равнището си от 4,20%.

По-голямата част от новите и още неизплатени кредити в Китай се отпускат на базата на едногодишен лихвен процент, докато петгодишният лихвен процент оказва влияние върху ипотечните кредити.

Всички участници в проучване на Ройтерс сред 29 пазарни анализатори и търговци прогнозираха, че лихвата по едногодишните заеми ще остане на същото равнище, като преобладаващата част от тях очакваха, че и петгодишният лихвен процент няма да се промени.

Увеличаващите се разлики в доходността по държавните ценни книжа на Китай с тези на други големи икономики, особено на САЩ, и колебливият икономически растеж в Китай оказаха натиск върху китайския юан, който е поевтинял с над 5% спрямо долара тази година, което подтикна властите да положат повече усилия, за да овладеят слабостта на валутата.

Трябва да се обърне по-голямо внимание на обменния курс на юана спрямо кошница от валути, заяви Джоу Лан, представител на Китайската централна банка, на пресконференция в сряда.

„Разгръщането на паричната политика запазва стабилния си темп и все още има шансове основните лихви да бъдат понижени следващия месец. Нетният лихвен марж не е пречка за намаляването на лихвите, тъй като банките намалиха лихвите по депозитите си“, коментира Син Джаопен, старши стратег за Китай в ANZ.

Син добави, че икономическите резултати ще продължат да се подобряват през четвъртото тримесечие и че ефектът на ниската база ще гарантира растеж над 5%.

„Въздействието на политиката ще продължи да се усеща и през следващите няколко тримесечия. Ревизирахме нашата прогноза за БВП за 2023 г. и 2024 г. във възходяща посока до 5,1% и 4,2%“, заяви стратегът.

Китайската централна банка миналата седмица намали размера на средствата, които банките трябва да държат в резерв за втори път тази година, за да стимулира ликвидността и да подкрепи икономическото възстановяване.

Въпреки че лихвите останаха на същото равнище, някои наблюдатели на пазара заявиха, че приетите наскоро мерки за облекчаване на имотния сектор сочат, че е възможно понижаване на петгодишния лихвен процент и въвеждане на повече мерки за подкрепа.

„В перспектива очакваме обемът на продажбите на имоти да се стабилизира постепенно, като остане на ниски нива през следващите месеци, а инвестициите в инфраструктура да нарастват със стабилен, но по-бавен темп на висока база“, коментира Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS.

„Поддържаме нашата прогноза за растеж от 4,8% на реалния брутен вътрешен продукт за цялата 2023 г. Развитието на кризата в имотния сектор, мащабът и темпът на разхлабване на политиките все още остават най-неясните фактори за бъдещата динамика на растежа.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 20.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още