IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка запази гълъбовия си тон през септември

Регулаторът обсъди и възможността за повишение на лихвите, но избра трета поредна пауза

10:23 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка е обмислила възможността да повиши лихвите си този месец, но е решила да ги остави на същото равнище за трети пореден път, което би я затруднило повече, в случай че реши да ги увеличи по-късно, пише Bloomberg.

Централната банка на Австралия предпочете да запази лихвите си на същото равнище на фона на опасенията, че нейните бързи увеличения от май 2022 г. насам, след които основната лихва достигна 4,1%, може да забавят икономиката по-рязко от прогнозираното, пише в протокола от срещата на 5 септември, публикуван във вторник. Централните банкери посочват като причина изоставането в прехвърлянето на резултатите от паричната политика към икономиката и същевременно изтъкнаха, че по-високите разходи по заемите вече започват да изравняват търсенето с предлагането.

„Преценявайки двете възможности, представителите на Австралийската централна банка се съгласиха, че има повече аргументи лихвите да останат непроменени този път“, коментираха от регулатора. „Последните данни сочеха, че е възможно инфлацията да се върне към целевото равнище в рамките на разумен период от време, ако основната лихва остане на сегашното си ниво.“

Забавящата се инфлация в Австралия показва, че затягането на паричната политика вече дава резултати. Графика: Bloomberg Забавящата се инфлация в Австралия показва, че затягането на паричната политика вече дава резултати. Графика: Bloomberg

Австралийската централна банка не изключи възможността за допълнителни увеличения, които да помогнат за връщането на инфлацията към целта, като същевременно предупреди, че за да се случи това, ще трябва икономическите данни да изненадат с добри резултати.

„Може да е необходимо допълнително затягане на паричната политика, ако инфлацията се окаже по-упорита от очакваното“, пишат от банката в протокола. „При оценката на необходимостта от такъв ход членовете на комисията по паричната политика потвърдиха, че ще се съобразяват с актуалните данни и как те променят икономическите прогнози и оценката на рисковете.“

Австралия повиши лихвите си с 4 процентни пункта между май 2022 г. и юни 2023 г., тъй като се опитваше да овладее инфлацията. Гуверньорът Филип Лоу имаше за цел да понижи потребителските цени, като същевременно запази част от ръста на работните места от времето на пандемията – цел, която сега се прехвърля върху неговия наследник, гуверньора Мишел Бълок.

Икономистите все още очакват още едно повишение по-късно тази година, докато финансовите пазари смятат, че цикълът на затягане е почти приключил. Основният лихвен процент в Австралия е по-нисък от този в много други развити страни, въпреки че инфлацията е почти толкова висока, колкото в тях. С увеличенията си от общо 4 процентни пункта, Австралия изостава от САЩ и Нова Зеландия, които повишиха лихвите си с по 5,25 пункта от началото на затягането.

От Австралийската централна банка повториха, че последните данни сочат, че икономиката остава под натиск, тъй като от една страна, инфлацията се връща към целта, а от друга, заетостта и икономиката продължават да растат.

Данните от миналата седмица показаха, че пазарът на труда в Австралия остава затегнат, с ниво на безработица в диапазона 3,4 - 3,7% през последната година въпреки затягането на паричната политика от страна на централната банка. В същото време растежът на заплатите се ускори с по-бавни темпове, отколкото в други страни, което означава, че Австралия може да се размине със спиралата цени-заплати, наблюдавана в много развити икономики.

Други резултати пък сигнализират за разумен ръст, тъй като бизнес условията отчитат непрекъсната устойчивост, броят на свободните работни места остава висок, предварителните поръчки на фирмите в страната се увеличават и степента на използване на производствения капацитет е около 85%.

Все още има опасения, че икономиката на Австралия може да се забави повече от прогнозираното, ако задлъжнелите домакинства на страната допълнително свият разходите си. Същевременно рисковете за растежа на Китай са се увеличили и има „няколко канала, по които това може да засегне Австралия“, пише в протокола.

Основанията за повишаване на лихвените проценти бяха базирани на риска, че инфлацията може да се окаже по-упорита от очакваното и да не изпълни настоящата прогноза за връщането си в рамките на целта от 2-3% до края на 2025 г.

„При вземането на своите решения Бордът ще продължи да обръща голямо внимание на развитието на икономиката в световен мащаб, тенденциите в разходите на домакинствата и прогнозите за инфлацията и пазара на труда“, заявяват от банката в протокола. „Членовете отново потвърдиха, че са решени да върнат инфлацията към целта в рамките на разумен период от време и са готови да направят необходимото, за да го постигнат.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още