IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният орган на ЕС проучва защитите на банките след тазгодишните кризи по света

Изчезването на ликвидността беше отличителен белег на последните банкови сътресения

09:29 | 19.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето водещи банки в еврозоната са изпълнили целта за януари 2024 г. за емитиране на специален дълг, с който да запълнят капитала си по време на криза. Някои обаче трябва да се постараят повече, за да гарантират, че при необходимост може да бъдат ликвидирани бързо, заяви регулаторът на Европейския съюз.

Скорошните банкови кризи в САЩ, когато Silicon Valley Bank фалира, и в Швейцария, където UBS бе принудена да придобие Credit Suisse, показват, че банките и регулаторите трябва да засилят готовността си за бързо развиващи се кризи, казва Единният съвет за преструктуриране (SRB).

Принуждавайки кредиторите в банковия съюз на ЕС да имат минимални изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL) бе урок от световната финансова криза през 2008 г., при която данъкоплатците трябваше да спасяват банките, припомня Ройтерс.

MREL дългът се намалява в случай на криза, за да се „спаси“ банката и да помогне да не се превърне в случай на „твърде голяма, за да фалира“.

Единният съвет за преструктуриране, който определя минималните изисквания за собствен капитал и приемливите задължения, заяви, че до края на 2022 г. две трети от банките са изпълнили крайната си цел.

Недостигът е 0,3% от общата експозиция към риск, равнявайки се на 20,5 млрд. евро. Досега са били емитирани 2,7 трлн. евро, а 24 банки имат недостиг при MREL изискванията, макар че 14 от тях са получили удължаване на срока до края на 2024 г. или 2025 г., за да изпълнят целите си.

„Макар че притежаването на достатъчно ресурси за поемане на загуби във всеки един момент е ключово, също толкова важно е банките да могат да използват тези средства при криза“, казва Единният съвет за преструктуриране в свой доклад.

Фокусът на Съвета се измества към гарантиране, че банките могат достоверно да демонстрират до края на годината, че проблемите им могат да бъдат плавно „разрешени“ или банките като цяло да бъдат намалени по размер, преструктурирани или продадени без сътресения за клиентите.

„SRB ще направи преглед дали остават съществени недостатъци и ще предприеме коригиращи действия, когато е необходимо“, се казва в доклада, въпреки че засега няма признаци, че ще трябва да се намеси.

Изчезването на ликвидността беше отличителен белег на последните банкови сътресения и се проучва внимателно в плановете за преструктуриране на банките.

„За да се насърчи последователност между разглежданите сценарии на банките, докато в същото време се включват поуките, извлечени от скорошни кризисни случаи, SRB ще разработи допълнителни насоки относно допусканията, които да се използват“, каза надзорният орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още