IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Израел отново запази лихвите без промяна

Лихвата остана на ниво от 4,75%, а шекелът поевтиня след публикуването на решението

18:19 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Израел запази лихвите без промяна в понеделник, без да се съобразява с решението на Федералния резерв на САЩ да затегне паричната политика, което обикновено следва, дори след като шекелът се обезцени до почти тригодишно дъно, пише Bloomberg.

Комисията по парична политика остави основната си лихва на ниво от 4,75% за второ поредно заседание, което беше в съответствие с прогнозите на почти всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Шекелът продължи да отслабва след публикуването на съобщението и поевтиня с 0,2% спрямо долара в 16:12 ч. в Тел Авив.

Централната банка повтори насоките си, че „вижда реална възможност да се наложи да повиши лихвения процент при бъдещите си срещи, ако инфлацията не продължи да се забавя, както се очаква“.

С удължаването на паузата представителите на Израелската централна банка се отклоняват от посоката, възприета от Фед, за първи път, откакто в началото на миналата година започнаха с агресивната кампания за повишаване на лихвите, имаща за цел да овладее инфлацията. Разликата между израелските лихви и тези в САЩ се увеличи през юли, когато Фед повиши разходите по заемите, което направи израелската валута и облигации по-малко привлекателни за инвеститорите в момент, когато тези активи вече са под натиск от политическите вълнения.

Централната банка на Израел повиши лихвите си 10 поредни пъти, след като започна с почти нулеви такива през февруари 2022 г. Резултат от затягането вече има, като инфлацията в страната се е забавила с почти един процентен пункт до годишен темп от 3,3%.

Като изключим краткотрайното обезценяване в началото на пандемията от Covid-19, сега стойността на шекела е близо до шестгодишно дъно. Той е отслабнал с 6% спрямо долара от средата на юли, като това беше едно от най-лошите представяния сред съвкупност от други основни валути, които Bloomberg следи. Тези загуби в последно време доведоха до поевтиняването му през 2023 г. с почти 8% и увеличиха неговата волатилност до най-високата от над десетилетие насам.

„Обезценяването на шекела през последните месеци допринася за ускорението на инфлацията, а посоката на обменния курс през следващите месеци ще окаже влияние върху динамиката на инфлацията“, коментират от комисията по парична политика в изявлението си.

Израелската централна банка се погрижи да стане ясно, че допълнителни повишения на лихвите все още не са изключени, като гуверньорът Амир Ярон заяви през юли, че лихвите може да продължат да се повишават, „ако са налице доказателства, че инфлацията не се забавя с подходящи темпове“.

Инфлацията и заетостта

По-затегнатата парична политика все повече ще действа като спирачка за икономиката, твърдят от Bank Hapoalim. Но дори и при забавяне на растежа, пазарът на труда е достатъчно свит, за да накара компаниите да увеличат заплатите, а безработицата в страната е на равнище, малко под историческото дъно от 3,4%.

Политическата несигурност в страната и възможността лихвите в САЩ да бъдат повишени отново също със сигурност ще затруднят перспективите пред шекела.

Въпреки че представители на Фед сигнализираха, че може би наближава краят на затягането, гуверньорът Джером Пауъл заяви миналия месец, че инфлацията в САЩ остава твърде висока и централните банкери са готови да увеличат лихвите още ако е необходимо. Следващото заседание на Фед е на 20 септември, въпреки че малко анализатори очакват повишение толкова скоро.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. заявиха в доклад преди последното решение на Израел, че виждат „рискове в бъдеще, че ако валутният курс отслабне още повече, централната банка ще реагира с допълнителни повишения на лихвите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 04.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още