IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за ново повишение на лихвите от ЕЦБ през септември остава

От регулатора посочват, че може да е необходимо допълнително затягане, ако досегашното не е достатъчно ефективно

17:48 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато повишиха лихвените проценти през юли, централните банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ) си оставиха опцията за повишение на лихвите през септември отворена, въпреки че някои от тях настояваха, че след публикуването на новите икономически прогнози ще се окаже ненужно да предприемат нов ход, сочат протоколите от заседанието, цитирани от Ройтерс.

ЕЦБ повиши лихвите от минус 0,5% до 3,75% за малко повече от година, за да се пребори с ускорената инфлация. Аргументите за пауза сега се засилват, особено след като икономическият растеж видимо се забавя, изоставайки от очакванията на ЕЦБ.

„Допълнително повишение на лихвените проценти през септември би било необходимо, ако няма убедителни доказателства, че ефектът от цялото повишаване на лихвените проценти е достатъчно силен, за да забави базисната инфлация“, се посочва в протоколите от заседанието на 26-27 юли.

Данните за инфлацията в еврозоната през август, публикувани в четвъртък, показаха забавяне на базисната инфлация до 5,3% от 5,5%, скромно понижение, което все пак може да се приеме като един от аргументите в подкрепа на тезата, че ценовият натиск отслабва.

От ЕЦБ признават в протокола, че може да се очаква базисната инфлация да остане висока за продължителен период от време, дори и при забавящ се растеж.

Някои от централните банкери обаче твърдяха също, че увеличение на лихвите през септември няма да е необходимо, тъй като политиката вече е достатъчно затегната, за да забави инфлацията през следващите години.

„Беше обсъдено, че е доста вероятно септемврийските прогнози на представителите на ЕЦБ да ревизират курса на инфлацията към достатъчно забавяне близо до целта от 2%, без да е необходимо ново повишение на лихвите през септември“, показва протоколът.

Други източници препоръчаха да не се обръща толкова голямо внимание на срещата през септември или новите прогнози и твърдяха, че вместо това банката трябва да възприеме стратегия за управление на рисковете за предстоящите срещи, предвид несигурността.

Въпреки това протоколите изглежда отразиха дебат в който мненията бяха по-балансирани, отколкото на предишните срещи, а централните бяха единодушни, че ще отидат на срещата на 14 септември с „отворено съзнание“, което е промяна в сравнение с последните месеци, когато ЕЦБ обикновено предварително обявяваше, че ще повиши лихвите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още