IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните лихви в Южна Корея останаха без промяна за пети пореден път

Централните банкери насочват вниманието си към фино настройване на паричната политика

09:53 | 24.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южнокорейската централна банка в четвъртък запази основните си лихви без промяна за пета поредна седмица. Гуверньорът смекчи ястребовата си позиция, докато централните банкери насочват вниманието си към фино настройване на паричната политика на фона на по-слаба инфлация и забавящ се растеж, съобщава Ройтерс.

Седемчленният управителен съвет на Южнокорейската централна банка единодушно е гласувал да запази основната лихва без промяна на ниво от 3,50%, както направи на предишните четири срещи тази година. Решението съответства на прогнозите на всички 43 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Централната банка запази очакванията си за икономическия растеж за тази година на ниво от 1,4%, без промяна спрямо прогнозите от май, но ги снижи до 2,2% от 2,3%. Прогнозите за инфлацията са запазени, се казва в съобщение към решението.

„В икономическите перспективи... несигурностите по отношение на бъдещия растеж на китайската икономика и местното им влияние, икономическия растеж на големите развити икономики и момента на възстановяване на IT индустрията се оценяват като високи“, казва централната банка.

„Някои може да твърдят, че паричната политика трябва да придава по-голяма тежест на растежа, отколкото на инфлацията. Не мога да споря с това, но инфлацията все още е най-важната, а след това е финансовата стабилност“, каза гуверньорът Рий Чанг-йонг на пресконференция след решението.

Шестима членове на борда оставят вратата отворена за още едно повишение на лихвите, както направиха и през юли, каза Рий, който не разкри собствената си гледна точка.

Рий обаче не изключи възможността за намаляване на лихвите преди края на тази година или преди Федералния резерв на САЩ, което анализаторите приеха като смекчаване на ястребовата позиция.

„Ястребовата реторика отслабна в тона на речта му“, казва Ким Мьонг-сил, анализатор на инструменти с фиксирана доходност в HI Investment Securities.

„Лихвените проценти ще останат непроменени през останалата част от годината, но времето за намаляване на лихвите наближава с влошаващите се виждания за макроикономическата среда“, добавя той.

Централната банка запази паричната си политика без промяна след последното си повишение през януари и повечето икономисти смятат, че централната банка е приключила с кампанията си за затягане, която доведе до общи повишения в размер на 300 базисни пункта между август 2021 г. и януари 2023 г.

Годишната потребителска инфлация в Южна Корея се забавя, след като достигна 24-годишен връх от 6,3% през юли 2022 г. Темпът беше 2,3% през юли тази година, все още малко по-висок от средносрочната цел на централната банка от 2,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още