IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на новите банкови заеми в Китай се срива с 89% през юли

Китайските банки са отпуснали през миналия месец нови заеми в размер на 345,9 милиарда юана (47,82 милиарда долара)

16:27 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Обемът на новите банкови заеми в Китай се понижава през юли в сравнение с предходния месец на фона на влошаването на други ключови кредитни показатели, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Китайските банки са отпуснали през миналия месец нови заеми в размер на 345,9 милиарда юана (47,82 милиарда долара), което представлява понижение с 89 на сто спрямо юни, сочат огласените в петък данни на Китайската народна банка.

Спадът в кредитирането в Китай през юли обикновено е обусловен от сезонни причини, но през тази година неговият срив идва на фона на други негативни данни от последните дни, които показаха, че втората по големина икономика в света е изпаднала в дефлация през миналия месец, а износът и вносът са намалели рязко. Това засилва натиска върху управляващите в Пекин да предприемат по-решителни мерки за стимулиране на икономиката на страната, посочва Ройтерс.

В края на миналия месец китайски високопоставени представители обещаха ще бъде увеличена подкрепата за икономиката, която се възстановява бавно, след като пострада поради ограниченията срещу разпространението на коронавируса КОВИД-19. 

Централната банка в Пекин намали ключови референтни лихви и обеща още мерки в подкрепа на бизнеса, но инвеститорите са разочаровани на фона на последните данни за състоянието на икономиката на Китай. Поради това се стигна до разпродажба на акциите на китайски компании и стойността на ценните книжа се срина днес, посочва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още