IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех секторът у нас започва да разчита на собствено генерирани печалби

България е сред регионалните лидери в сектора в Югоизточна Европа, твърди изпълнителният директор на iuvo Благовест Караджов

22:26 | 09.08.23 г. 2

Към момента финтех секторът се нормализира след бурното си развитие през предходните години. Ако преди пандемията наблюдавахме бурен растеж и постоянно създаване на нови стартъпи, предлагащи все по-нови решения, през миналата година вече наблюдавахме нормализиране. Това каза изпълнителният директор на iuvo Благовест Караджов в предаването ''В развитие'' по Bloomberg TV Bulgaria.

В последните месеци забелязваме намаляване на инвестициите във финтех сектора, което не означава, че ги няма, просто са по-малко в сравнение с предните години, посочи гостът.

''Секторът започва да разчита на собствено генерирани печалби. За пример - инвестициите за 2023 г. в глобален мащаб са около с 10 млрд. долара по-малко от 2022 г.. Мисля, че е нормално на фона на случващото се в света, но въпреки това тази сума не е малка и предстои да видим много нови неща, които ще излязат на пазара като нови услуги'', сподели още той.

Според Караджов финтех средата в България е добре развита. "Нашите компании в сектора наброяват над 150, а служителите - над 12 хил. Бих казал, че може би сме едни от лидерите на регионално ниво в Югоизточна Европа'', посочи събеседникът.

Той уточни, че iuvо се стреми да предоставя качествени решения и услугите им се ползват от клиенти в цяла Европа. Освен България, основните ѝ пазари са Германия, Нидерландия, Белгия, Испания и Франция. Компанията работи с небанкови финансови институции от цяла Европа и през миналата година е сключила пет нови партньорски договора с подобни институции. Целта на фирмата е осигуряване на по-голяма възможност за избор и диверсификация така, че клиентите да могат да инвестират средствата си по най-добрия начин, стана ясно от думите на госта. 

''2022 г. беше годината на предизвикателствата за нашия сектор. Несъмнено това, което се случва в Украйна, се отразява на настроенията на инвеститорите. Несигурността, произтичаща от тези събития, накара много от нашите инвеститори да се замислят дали да продължат да инвестират активно, или да бъдат по-консервативни. Въпреки войната, високата инфлация и вдигането на лихвите, ние нямаме отрицателни месеци'', заключи Караджов.

Гостът говори и за P2P инвестирането, като за него то е форма на алтернативна диверсификация на средствата, които даден човек инвестира. Според него това е още една възможност, която позволява да се печели пасивно от спестяванията и да се реализира доходност.

''Възможностите, които могат да се реализират в платформата, са различни, като това, което част от нашите инвеститори използват, е основната ѝ функционалност, а именно да създадат своя собствена стратегия и да инвестират средствата по начин, по който те преценяват. По отношение на доходността, тази част от потребителите реализира около 9-9,2%'', посочи Караджов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Пузырь доткомов экономический пузырь, существовавший в период приблизительно с 1995 по 2001 год. Кульминация произошла 10 марта 2000 года, когда индекс NASDAQ достиг 5132,52 пункта (дневной пик) в течение торгов и упал более чем в полтора раза при закрытии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Unlike the nominal rate, the real interest rate takes the inflation rate into account. The equation that links nominal and real interest rates can be approximated as nominal rate = real interest rate + inflation rate, or nominal rate - inflation rate = real interest rate.To avoid purchasing power erosion through inflation, investors consider the real interest rate, rather than the nominal rate.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още