IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС догодина ще бъдат подложени на проверки на ликвидността

Проверката се налага след проблемите с няколко банки в САЩ и Европа тази година

14:35 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Плановете на банките в Европейския съюз (ЕС) за преодоляване на евентуални големи кризи, без да се налага да прибягват до пари от централната банка, ще бъдат подложени на засилена проверка догодина. Това обяви днес Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс. 

Нуждата банките да разполагат с надеждни варианти за действие бе засилена, след като централната банка на Швейцария трябваше да се намеси, за да подкрепи ликвидността на Credit Suisse през март, преди банката да бъде придобита от конкурентната UBS, предава БТА.

Европейският банков орган съобщи в четвъртък, че догодина ще започне да проверява дали националните регулатори тестват хипотезата, че на банките може да се наложи да търсят ликвидност след колапс, особено при "евентуално бързо теглене на депозити - ключов елемент от събитията в контекста на неотдавнашните кризи в САЩ и Швейцария". 

Бързото изтичане на ликвидност изпъкна като проблем и при колапса на американската Silicon Valley Bank и вече подтикна световните банкови регулатори да преразглеждат изискванията за ликвидност на банките ежедневно.

Под "ликвидност" се имат предвид налични средства на разположение или краткосрочен дълг с готов купувач, чрез които могат да се финансират всекидневните дейности, без да се налага продажба на активи. 

ЕБО публикува в четвъртък констатации от първия си доклад, разглеждащ как регулаторите в 27-те държави от ЕС прилагат правила за „оздравяване“, въведени след глобалната финансова криза, за да избегнат спасяването на банки от данъкоплатците.

Разрешаването може да означава плавно затваряне на банка и прехвърляне на ключови дейности като депозити към платежоспособен кредитор или възстановяване чрез преструктуриране на банката, така че да може да използва пазари или други източници на ликвидност, за да остане в бизнеса.

„Стратегиите и действията, предложени от институциите за подпомагане на ликвидността при преструктуриране, останаха ограничени и фокусирани най-вече върху достъпа до инструменти на централната банка“, се казва в доклада на ЕБО.

Извличането на ликвидност от частни пазари обаче може да е трудно за банка в стрес, излизаща от преструктуриране, и дори получаването на ликвидност от централната банка може да бъде трудно без достатъчно обезпечение, отбелязва ЕБО.

Други опции за ликвидност включват продажба на активи, издаване на дълг или теглене на гарантирани кредитни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още