IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новодошлите банки след Brexit стимулират платежния баланс на Франция

Редица банки като Bank of America или JPMorgan се насочиха към Париж, изграждайки регионални търговски центрове във френската столица

20:30 | 20.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Успехът на Франция в привличането на банки от Лондон в Париж след Brexit задминава очакванията и все повече се вижда в платежния баланс на страната, заяви централната банка в четвъртък.

След решението на Великобритания през 2016 г. да напусне Европейския съюз френското правителство активно лобира пред международните банки да преместят дейността си на европейско ниво в Париж на фона на конкуренция от други финансови центрове като Франкфурт, Амстердам и Дъблин.

Тези усилия се отплащат, пише Ройтерс. Редица банки като Bank of America или JPMorgan се насочиха към Париж, изграждайки регионални търговски центрове във френската столица.

„Успехът на Париж след Brexit е впечатляващ, напоследък расте и задминава очакванията ни“, каза гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пред журналисти, след като представи годишен доклад за платежния баланс на Франция.

Тенденцията се вижда и в данните за платежния баланс, където финансовите компании, преместили се от Лондон в Париж, допринасят с 1,5 млрд. евро за излишъка при финансовите услуги на Франция миналата година, каза централната банка.

Трансакциите на базираните във Франция компании за финансови услуги с останалата част на света достигат рекордните 10,4 млрд. евро през 2022 г. - двойно повече спрямо сумата по време на вота за Brexit през 2016 г. - подкрепени от увеличение на комисионите по търговията с ценни книжа и валута.

Финансовите услуги са помогнали общият излишък при услугите на Франция да стигне рекордна сума, подкрепена и от силните приходи от туризма и морския сектор.

Въпреки това Франция отчете рекорден дефицит по текущата сметка миналата година в размер на 53,9 млрд. евро, равняващ се на 2% от икономическото производство, след като високите разходи за внос на енергия засенчиха излишъка при услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 20.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още