IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка планира да използва инструментите си, за да подкрепи възстановяването

Част от тях са съотношението на задължителните банкови резерви и средносрочните кредитни улеснения

08:48 | 14.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка ще използва инструменти като съотношението на задължителните банкови резерви и средносрочните кредитни улеснения, за да преодолее предизвикателствата, пред които е изправена втората по големина икономика в света, заяви високопоставен представител на банката в петък.

Инерцията на възстановяването на Китай след Covid остро се забави след кратък ръст през първото тримесечие, засилвайки натиска върху централните банкери за нови стимули, предава Ройтерс.

В съответствие с нуждите на икономическата и ценова ситуация Китайската народна банка „ще направи използва обширно различни инструменти на паричната политика, като съотношението на задължителните резерви, средносрочно кредитно улеснение, операции на открития пазар“, каза Дзоу Lan, ръководител на отдела по парична политика в централната банка.

„През последните години Китай настоява за прилагане на разумна и нормална парична политика, с достатъчно политическо пространство и изобилие от политически инструменти“, каза Дзоу на пресконференция, добавяйки, че банката ще поддържа подходящ растеж на кредитирането и ще насочи банките да увеличат кредитирането на малки и частни фирми.

Дзоу каза, че има място за извършване на "пределна оптимизация" на имотните политики, като се имат предвид дълбоките промени в търсенето и предлагането на пазара на недвижими имоти.

Износът на Китай спадна миналия месец с най-бързия си темп от началото на пандемията от COVID-19 преди три години, показаха данни в четвъртък. Икономиката вероятно е нараснала със 7,3% през второто тримесечие спрямо година по-рано поради ниска база на сравнение, сочи прогноза върху данни от понеделник в анкета на Ройтерс, но инерцията бързо намалява.

Централната банка намали съотношението на задължителните резерви – количеството пари в брой, което банките трябва да държат като резерви – през март и понижи референтните лихвени проценти по заемите със скромните 10 базисни пункта през юни, първото подобно намаление от 10 месеца.

Низходящият ценови натиск надолу нараства, докато потребителските цени се колебаят на ръба на дефлацията, а дефлацията при производителите се влоши през юни.

Въпреки това заместник-управителят на централната банка Лиу Гуоцян каза, че Китай не отчита дефлация и няма дефлационни рискове за второто полугодие.

Трансграничните капиталови потоци на Китай са основно балансирани и страната ще предотврати резки колебания на юана, каза Лиу на пресконференцията.

Юанът поскъпна, отчасти благодарение на уверенията на Лиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още