IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка запази лихвите си без промяна (засега)

Централните банкери все пак не изключват възможността за допълнително повишение от 25 базисни пункта

12:18 | 13.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Южна Корея зпази ястребовата си позиция за задържане на лихвите на текущото им ниво, като същевременно предупреди, че са възможни нови повишения, докато се бори да овладее потребителската инфлация, без да срине икономиката, пише Bloomberg.

Централната банка запази седемдневната си обратна репо лихва на ниво от 3,5% в четвъртък за четвърти пореден път, както прогнозираха всички 15 икономисти, участвали в анкета на Bloomberg. Регулаторът обеща в изявлението си да запази рестриктивната си политика за „значителен период от време, като акцентира върху осигуряването на ценова стабилност“.

На пресконференцията си след срещата гуверньорът Рий Чан Йон каза, че решението е взето единодушно, като всичките шестима членове на неговия съвет са склонни да вярват, че има възможност да повишат лихвения процент до 3,75%, както беше през май.

Южнокорейската централна банка беше сред първите централни банки в световен план, които преустановиха повишаването на лихвените проценти през февруари, и има склонност да взима решения за лихвите по-рано от останалите, давайки насоки за това как може да продължи тенденцията в световен мащаб.

„Регулаторът беше по-бърз от повечето други страни по отношение на лихвените повишения и в резултат на това инфлацията беше овладяна по-бързо, което създаде подходящи условия за забавяне на темпа на затягане на паричната политиката“, смята Парк Чон Хун, икономист в Standard Chartered Bank Korea.

Общата инфлация се понижи за пети месец през юни, а ускорението на базисния показател се оказа по-стабилно от очакваното. Рий смята, че въпреки че инфлацията ще се забави през юли, се очаква по-късно тя да се ускори отново до 3% и да остане на това ниво до края на годината.

Разликата между южнокорейските и американските лихви е най-голямата, наблюдавана до момента, а това е фактор, който може да натежи върху валутата и да стимулира изтичането на капитал. Забавянето на потребителската инфлация в САЩ през юни намали част от натиска върху Федералния резерв, но все пак се очаква да повиши лихвените проценти още веднъж по-късно този месец.

За момента натискът върху вона е намалял от май насам. Рий заяви, че лихвеният диференциал е само един от многото фактори, влияещи върху валутата.

„Затегнатият пазар на труда и скорошният ръст в броя на кредитите на домакинствата, на фона на по-високите лихви, помагат на Южнокорейската централна банка да запази ястребовата си позиция за момента“, смята, Хьосун Квон икономист в Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още