IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката базисна инфлация достигна рекорден връх през юни

Основният показател, който изключва волатилните елементи на енергоизточниците и данъци и такси, се е ускорил до 7%

14:20 | 10.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базисната инфлация в Норвегия неочаквано се ускори до рекордно висок темп, тъй като цените на храните се повишиха, оправдавайки решението на централната банка да увеличи лихвите  половин процентен пункт миналия месец и създавайки условия за ново повишение през август.

Базисният показател, който Норвежката централна банка следи, се ускори до 7,0% през юни спрямо година по-рано в сравнение с прогнозата от 6,6% на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg и предварителната оценка на централната банка от 6,6%. Общата инфлация се е забавила по-слабо от очакваното до 6,4%.

Данните на Норвежката статистическа служба вероятно ще повишат залозите, че Норвежката централна банка ще бъде принудена да удължи поредицата от увеличения на разходите по заеми. Инфлацията достига рекордната си стойност в Норвегия около половин година след като ръстът на цените достигна своя връх в развитите икономики, на фона на слабата крона, която е втората най-зле представяща се валута сред останалите в държавите от Г-10 тази година.

„Сериозното ускоряване на цените продължава да увеличава натиска върху централната банка на Норвегия“, коментира в бележка Мариус Гонсхолт Хов, главен икономист за Норвегия в Svenska Handelsbanken AB. Въпреки че ще има нови данни за инфлацията преди следващото заседание на централната банка през август, настоящите такива сочат към по-висок връх за основния лихвен процент и „допълнително двойно увеличение на лихвения процент през август също не може да бъде изключено“.

Храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с около 13% през последните 12 месеца, докато транспортните разходи са се увеличили с 4,6%, посочват от статистическата служба. Такъв голям ръст на цените на храните е необичаен за юни, заявиха от агенцията, като основният тласък този месец идва от по-високите цени на плодовете и зеленчуците. Разходите за отдих и култура са се увеличили с 9,1%.

„Само по себе си, това сочи към по-бързо увеличение на лихвите от норвежкия регулатор от посоченото на срещата през юни, но ние вярваме, че те ще се придържат към плана си и ще се повишат лихвите с 25 базисни пункта както през август, така и през септември“,  пише Дейн Цеков, анализатор на Nordea Bank Abp  в бележка. „Също така вярваме, че базисната инфлация най-накрая се е ускорила до своя връх и ще се забави още през следващия месец заради базовите ефекти“, допълва той.

Кроната се повиши спрямо еврото, след публикуването на данните.

„Като цяло, ръстът на цените на местните стоки допринася леко за данните за инфлацията от днес, но не на последно място инфлацията на вносните стоки стои зад изненадата днес, чиято стойност се е променила от майската“, смята споделя Кристофер Киер Ломхолт, ръководител на отдел „Валутни и корпоративни изследвания“ в Danske Bank . Според него войната за цените между търговците, които продават хранителни стоки на дребно, започнала през юни, не успя да забави инфлацията при храните до очакваните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още