IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоугън от Фед: Неочаквано силната икономика изисква още увеличения на лихвите

Рисковете за бизнес имотите не са заплашителни, каза председателят на Фед за Далас

22:35 | 06.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв за Далас Лори Лоугън заяви в четвъртък, че има доводи за още едно увеличение на лихвите на срещата през юни, за да се охлади все още силната икономиката, съобщава Ройтерс.

„Би било напълно уместно целевият диапазон на основните лихви на срещата през юни (на Федералната комисия на отворените пазари - FOMC) да се повиши в съответствие с данните, които видяхме през последните месеци, и целите на Фед с двоен мандат“, каза Лоугън на събитие, проведено в Колумбийския университет. Но признавайки „предизвикателната и несигурна среда“, Лоугън заяви, че „може да има смисъл да се пропусне една среща и да се продължи по-бавно“.

Лоугън отбеляза, че прогнозите, публикувани на срещата на FOMC през юни, показват очакване за още увеличения и че „е важно Комисията да изпълни сигнала, който изпратихме през юни“, добавяйки, че „две трети от участниците в нея прогнозираха поне още две увеличения на лихвите тази година“.

„Продължавам да съм много загрижена за това дали инфлацията ще се върне към целта по устойчив и навременен начин“, каза Лоугън, добавяйки, че „продължаващата перспектива за инфлация над целевата стойност и по-силният от очакваното пазар на труда изискват по-рестриктивна парична политика“.

Тази година Лоугън е член с право на глас във Федералната комисия по отворените пазари, която определя основните лихви.

В сряда бе публикуван протоколът от последната среща на Комисията. Той показа, че почти всички централни банкери са предпочели да оставят основната лихва между 5% и 5,25% в опит да видят как натрупаното влияние на предишни повишение ще се отрази на икономиката.

В речта си Лоугън отбеляза, че икономиката, както се вижда от пазара на труда и инфлацията, е била по-силна от очакваното през първата половина на годината и добави, „че макар че индикаторите на пазара на труда се понижиха, общият темп на ребалансиране остава по-бавен от очакваното по-рано".

Лоугън изрази и съмнение относно идеята, че има някаква вълна от минали политически действия, които чакат да преминат през икономиката, заявявайки: „Скептична съм относно потенциала за големи допълнителни ефекти от този канал“.

Централният банкер каза също, че следи рисковете за бизнес имотите, но не смята, че те са особено заплашителни. Тя допълни, че по-широкият жилищен пазар изглежда е достигнал дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още