IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централните банки превърнаха юни в горещ месец за лихвени повишения през 2023 г.

Седем от деветте централни банки, надзираващи десетте най-търгувани валути, заседавали през юни, са увеличили лихвите, а две са решили да не го правят

10:53 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите централни банки по света са извършили през юни най-голям брой месечни лихвени увеличения от началото на годината, изненадвайки пазарите и готвейки нови ръстове на фона на продължаващата борба с инфлацията.

Седем от деветте централни банки, надзираващи десетте най-търгувани валути, заседавали през юни, са увеличили лихвите, а две са решили да не го правят, показват данни на Ройтерс.

Норвежката и Английската централна банка изненадаха пазарите миналия месец с по-големи от очакваното повишения с 50 базисни пункта, а Канадската и Австралийската централна банка подновиха цикъла на ръстове. В Швеция и Швейцария, както и в еврозоната също налице бе затягане на паричната политика, с което месечният размер на увеличенията стигна 225 базисни пункта през предходния месец. През май имаше шест лихвени повишения в рамките на шест заседания.

Повишения и намаления на лихвите от централните банки, надзираващи десетте най-търгувани валути. Графика: Ройтерс Повишения и намаления на лихвите от централните банки, надзираващи десетте най-търгувани валути. Графика: Ройтерс

„Докато някои централни банки отчитат първоначален напредък към забавяне на инфлацията, централните банкери като цяло продължават да са изправени пред трудна задача за постигане на баланс“, коментира Тифани Уилдинг, икономист на PIMCO.

„Без фискална политика, готова да спаси положението, виждаме една по-несигурна среда на растеж с натрупване на рискове в посока надолу в хоризонта на настоящия цикъл“, допълва тя.

Последните ходове общо водят увеличенията за тази година сред централните банки на Г-10 до 950 базисни пункта в рамките на 28 повишения. Разглеждайки данните, след като през септември 2021 г. Норвегия даде началото на цикъла на затягане, лихвите са повишени с общо 3765 базисни пункта.

Увеличения и намаления на лихвите за цяла година през последните две десетилетия. Графика: Ройтерс Увеличения и намаления на лихвите за цяла година през последните две десетилетия. Графика: Ройтерс

И макар паузата на Федералния резерв на САЩ през юни да не бе изненада, то по-строгата прогноза от централната банка предизвика шокова вълна сред пазарите.

„Вярваме, че централните банки имат да свършат още работа“, казват анализатори на Vanguard в своята средногодишна прогноза. „Последният етап от намаляването на инфлацията до целите на централните банки може да е най-предизвикателният според нас“, се казва още.

Сред развиващите се пазари налице са повече доказателства, че цикълът на затягане губи инерция.

Тринадесет от 18 централни банки в модела на Ройтерс за развиващи се икономики са провели срещи за коригиране на лихвените проценти миналия месец. От тях 11 са предпочели да запазят политиката непроменена.

Развиващи се страни, които повишават или намаляват лихвите. Графика: Ройтерс Развиващи се страни, които повишават или намаляват лихвите. Графика: Ройтерс

Отявлен отцепник сред развиващите се пазари от цикъла на затягане, започнал през пролетта на 2021 г., Централната банка на Турция под управлението на новия си гуверньор Хафизе Гайе Еркан се опита да догони тренда с лихвено повишение от 650 базисни пункта, сигнализирайки завръщане към по-традиционна политика. Това е второто по големина лихвено повишение в скоро време, откакто Русия бе принудена да повиши лихвите с 1050 базисни пункта след началото на инвазията в Украйна. Междувременно Китайската народна банка пък понижи лихвите с 10 базисни пункта.

От началото на годината повишенията на развиващите се пазари са в размер на 1375 базисни пункта в рамките на 22 увеличения – по-малко от една пета от 7425 базисни пункта затягане през 2022 г. Общо пониженията пък са 60 базисни пункта в рамките на две срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още