IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка повиши лихвите с половин пункт, засилвайки битката с инфлацията

Регулаторът заяви, че вероятно ще има увеличение и през август

16:07 | 22.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Норвегия ускори лихвените повишения и обеща по-агресивно затягане, засилвайки битката си срещу упоритата инфлация и слабата валута, съобщава Bloomberg.

Институцията повиши основната си лихва по депозитите с 50 базисни пункта до 3,75%, помагайки на кроната да отбележи най-големия си ръст от две седмици.

Решението ѝ беше прогнозирано от голяма част от икономистите, а останалите очакваха банката да направи по-скромно увеличение. Това е единадесетото поредно увеличение на основната лихва от Норвежката централна банка от септември 2021 г. насам.

Представителите на банката споделиха, че лихвата „най-вероятно ще бъде допълнително повишена през август“ и рязко повишиха прогноза за разходите по заемите, очаквайки да достигнат връх от 4,25% по-късно през годината.

„Днешното ястребово решение показва, че Норвежката централна банка се е заела сериозно и е силно разтревожена от инфлацията“, твърдят анализаторите на Nordea Дейн Цеков и Киетил Олсен в доклад. „Решението е оправдано, като се има предвид, че инфлацията е значително по-висока от очакваната“.

Норвежките централни банкери предприеха по-агресивен модел на лихвени повишения, за да ограничат увеличението на потребителските цени в момент, в който последните данни показват, че домакинствата и компаниите в Норвегия се справят сравнително добре с по-високите разходи.

Това се случва на фона на подновената тревога сред световните централни банки за опасностите, породени от все още високата инфлация. Въпреки че Федералният резерв затегна паричната си политика много повече от регулатора в Норвегия, председателят Джером Пауъл каза пред законодателите в сряда, че не е изключено централната банка на САЩ да продължи с лихвените увеличения през идните месеци, но с по-умерен темп.

„Ако не повишим лихвите, потребителските цени и заплатите може да продължат да нарастват значително, а инфлацията може да стане неконтролируема“ заяви норвежкият гуверньор Ида Волден Баке в изявление. „Тогава забавянето на инфлацията може да ни струва скъпо“.

Повишението на лихвите от централната банка на Норвегия се случва в натоварен ден за централните банкери от цял свят. По-рано в четвъртък Швейцарската централна банка също повиши лихвите с 25 базисни пункта. По-късно през деня Английската централна банка изненадващо вдигна основните лихви с половин пункт.

Норвежката крона, на второ място сред най-слабо представящите се валути между всички от Г-10 през тази година, се засили с цели 1,6% спрямо еврото след решението на банката, но след това ограничи ръстовете си, търгувайки се с 1,2% повече до 11,5827 крони за 1 евро в 11:45 ч. българско време.

За властите нивото на валутата е една от причините за лихвените увеличения.

„Засиленият ръст на заплатите и обезценяването на кроната ще ускорят инфлацията още повече“, отбелязва изявлението на централната банка. "Ако кроната се окаже по-слаба от очакваното или натискът върху икономиката остане стабилен, може да е необходимо по-високо от прогнозираното повишение на лихвите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още