IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse продава съвместната си брокерска компания в Китай

Citi се е интересувала от дружеството, за да подкрепи експанзията си в страната, но все пак банката е решила да расте органично на пазара

15:30 | 09.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse и партньорът на банката в съвместно предприятие търсят купувачи за техния брокерски бизнес с ценни книжа в Китай, съобщава Ройтерс.

От Citigroup в един момент са  проявили интерес към придобиването на Credit Suisse Securities China (CSS), според информация на източници на агенцията.

Citi, чийто изпълнителен директор Джейн Фрейзър беше в Китай тази седмица, създава брокерска компания за ценни книжа в Китай. Компанията е обмисляла да ускори развитието си чрез придобиване, но в крайна сметка е решила да се придържа към първоначалния си план за органичен растеж на бизнеса, допълва един от източниците на агенцията.

Според китайските разпоредби за търговията с ценни книжа едно лице не може да притежава два лиценза за мажоритарно притежавани брокерски компании. UBS има 67% дял в печелившо предприятие за ценни книжа с Beijing State Asset Management, така че, след като погълна Credit Swiss, ще трябва да се раздели с този бизнес.

Credit Suisse притежава 51% от губещата CSS и сключи сделка за изкупуване със своя партньор Founder Securities миналата година, припомня Ройтерс. Тази сделка все още не е получила одобрение от китайските регулаторни органи.

UBS и говорител, представляващ както Credit Suisse, така и CSS, и Citi, отказват коментар. Founder Securities и Китайската комисия за регулиране на ценните книжа не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

CSS е създадена през 2008 г. в Пекин, като първоначално Credit Suisse притежава 33,3%, преди да повиши дела си до 51% през 2020 г. Освен с посредничество, компанията е лицензирана да извършва застраховане, да търгува за собствена сметка и да действа като инвестиционен консултант.

Дружеството отчете нетна загуба от 254 млн. юана (36 млн. долара) през 2022 г. Към края на миналата година служителите на компанията са 234 души.

Потенциалната стойност на сделката за бизнеса не може да бъде оценена в момента.

UBS планира да обяви финализирането на поглъщането на Credit Suisse следващия понеделник. Новата група ще трябва да свърши много работа, за да консолидира операциите на банките в Китай, където и двете имат инвестиционно банкиране, управление на богатство и управление на фондове.

Според други източници Credit Suisse се е отказала от плановете си да създаде местна банка в Китай поради потенциален регулаторен конфликт, произтичащ от придобиването от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Seik https://***.youtube.com/watch?v=faW4vg0z134
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още