Битката на Европейската централна банка (ЕЦБ) с инфлацията е близо до ключов етап, но има още работа за вършене. На това мнение е главният икономист на регулатора Филип Лейн.
Все още има инерция при повишаването на цените на стоките и храните, каза той по време на събитие в Дубровник, намеквайки, че несигурността остава „много завишена“, съобщава Bloomberg.
„Очакваме да преминем през ключов момент, но не бих казал, че сме го достигнали още“, коментира той.
Ръководството на ЕЦБ увеличи лихвените проценти с най-бързия си темп в историята в опит да се противопостави на ускоряващата се инфлация. И макар сега ценовите ръстове да са далеч от рекордите си, основната инфлация, която изключва храната и енергоизточниците, остава завишена и се превърна в ключов фокус на централните банкери във Франкфурт.
Според някои ръстовете на лихвените проценти ще трябва да продължат и след ръста с четвърт пункт, който икономисти и инвеститори очакват през юни и юли.
Щом веднъж стигнат своя пик, разходите по кредитите трябва да останат там за „значителен“ период от време, заяви по-рано холандският централен банкер Клаас Кнот.
В рамките на изказване от същото събитие в петък хърватският гуверньор Борис Вуйчич каза, че покачването на цените се е оказало упорито.
„Инерцията при инфлацията все още я има – особено при основния компонент и при храните“, каза той, настоявайки, че властите ще успеят да стигнат целевото равнище от 2% през идните две години.