IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да търсиш като условия при една дебитна карта

Като цяло е полезно да избереш дебитна карта, която ще отговаря на твоите специфични нужди и начин на живот

14:34 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимки: Envato.com
Снимки: Envato.com

Когато става въпрос за управление на финансите ти, изборът на правилната дебитна карта е от съществено значение. С толкова много опции може да е трудно да вземеш най-правилното решение. Със сигурност в главата ти изникват много въпроси, свързани с това дали да вземеш дебитна карта, както и какви условия да търсиш, трябва ли да плащаш такса за откриване и поддръжка на сметка и др. Тук ще разгледаме какво е добре да имаш предвид при избора на дебитна карта.

Ниски такси за поддръжка

Първото нещо, което трябва да имаш предвид при избора на дебитна карта, е таксата за поддръжка. Колкото по-ниска е тя, толкова повече пари ще можеш да спестиш в дългосрочен план. Дебитната карта neon например дава безплатно откриване и поддръжка на сметка, 2 безплатни тегления от банкомат на месец, плащане на битови сметки без такси и доста други екстри.

Повечето банки начисляват месечна такса за обслужване и поддръжка на дебитна карта. Тази такса може да бъде в различен размер, в зависимост от институцията, която си избрал. Месечните такси за поддръжка могат да се натрупат бързо, особено ако не си наясно с тях или не поддържаш достатъчно висок баланс, от който да се тегли. Например, ако месечната такса към твоята карта е 4 лв., още в първата година ще си платил 48 лв. такси само за поддръжка.

Като избереш дебитна карта с ниска или никаква такса за поддръжка, тези разходи могат да се избегнат тотално. Това ще ти помогне да управляваш по-отговорно парите си и да постигнеш повече от своите финансови цели.

Без такси за тегления или плащане на битови сметки

Друго условие, на което е полезно да обърнеш внимание при избора си, са таксите за теглене и за плащане на битови сметки. Тези такси, подобно на таксите за поддръжка на сметка, могат да се натрупат с времето.

При теглене на пари от банкомат често се начисляват такси, които може да варират от няколко стотинки до повече от 1 лв. на трансакция. Особено ако често теглиш от банкомат, това може в един момент да натрупа доста ненужни разходи. Избирайки дебитна карта без такси за теглене, може да избегнеш този проблем и съответно да спестиш пари.

По подобен начин, плащането на битови сметки като комунални услуги, наеми или ипотечни плащания също може да бъде обвързано с различни по стойност такси. Като избереш дебитна карта, която предлага безплатни услуги за плащане на сметки, можеш да избегнеш и тези разходи.

Възможност за разсрочване на плащанията

Замислял ли си се колко би било хубаво, ако можеше да си купиш няколко неща едновременно без това да те разори? Може и да не трябва да сменяш кариерата, тъй като тази мечта вече е достъпна за всеки. Стига да избереш карта, която ти дава възможност за разсрочване на плащанията, можеш да обърнеш внимание на няколко нужди и желания едновременно.

Животът може да бъде непредвидим и неочаквани разходи или колебания в доходите понякога затрудняват извършването на плащания навреме. Избирайки дебитна карта с опция за разсрочване на плащанията, ти ще можеш да управляваш финансите си по-гъвкаво и ефективно. Това ще ти даде възможност да избереш кои сметки да платиш първо спрямо текущото си финансово състояние.

 Ако доходите ти варират от месец на месец, разсрочването на плащанията може да ти помогне да балансираш разходите си спрямо размера на заплатите си. По този начин ще бъдеш спокоен, че имаш достатъчно средства, за да покриеш всичките си разходи за месеца.

Онлайн и мобилно банкиране

Онлайн банкирането е характеристика, която е добре да имаш предвид при избора на дебитна карта. С онлайн и мобилно банкиране можеш лесно да получиш достъп до сметката си и да извършваш транзакции от комфорта на собствения си дом или дори в движение. Това може да ти спести време и да улесни управлението на парите ти.

Мобилното банкиране също ти позволява и да бъдеш в крак с финансите си, предоставяйки актуализации в реално време за салдото по твоята сметка и историята на транзакциите ти. Освен това, много платформи предлагат услуги за плащане на сметки и извършване на директни парични преводи.

Бързи парични преводи

Разумно е да избереш дебитна карта, която предлага бързи парични преводи от сметката ти. Тази функция ти позволява да получиш бърз и лесен достъп до средствата, което може да бъде особено важно при извънредни ситуации.

Освен това, с бързите парични преводи можеш лесно да прехвърляш средства между сметки, да плащаш задължения, както и да изпращаш пари на приятели и семейство, без да се налага да чакаш с дни. Тази опция може да ти помогне да избегнеш такси за просрочени плащания или други разходи, като ти гарантира, че плащанията ти се получават и обработват навреме.

Като цяло е полезно да избереш дебитна карта, която ще отговаря на твоите специфични нужди и начин на живот. Не забравяй да сравниш характеристиките и таксите на различните банкови институции, преди да вземеш окончателно решение.

Последна актуализация: 15:47 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още