IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на най-голямата скандинавска банка надминаха пазарните прогнози

Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки през изминалата година даде тласък на традиционния бизнес на банките

13:46 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата банка на Скандинавския полуостров Nordea Bank Abp представи по-добра от очакваното печалба на своя кредитен бизнес за първото тримесечие, присъединявайки се към други компании в сектора, които се възползват от попътния вятър около растящите лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Нетният лихвен доход на Nordea се увеличава до 1,77 млрд. евро през първите три месеца на годината. Това е с 8% повече спрямо предходното тримесечие и над средната прогноза на анализаторите за 1,72 млрд. евро.

Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки през изминалата година даде тласък на традиционния бизнес на банките, тъй като те повишават лихвите по ипотеките повече от лихвите, които плащат по депозитни сметки и прибират разликата. В съседна Швеция Svenska Handelsbanken AB и SEB AB отчетоха по-добри от очакваното приходи от кредитни дейности.

Последните отчети са в рязък контраст със скорошните кризи в банковите сектори в САЩ и Швейцария, които сринаха акциите на кредиторите в цяла Европа.

„Когато гледам европейския банков сектор, той изглежда силен. Това е моето мнение“, казва главният изпълнителен директор на Nordea Франк Ванг-Йенсен. „Така че не виждам никакви признаци на слабост в европейския сектор към момента. Налице бяха няколко неизпълнения извън скандинавските страни и според мен това са изолирани случаи“, добавя той.

Волатилността на акциите на финансовите компании през март също доведе до поевтиняване на акциите на Nordea, като в началото на сесията в четвъртък те се търгуват с ръст от около 5% спрямо нивата си в началото на годината.

Волатилността удари акциите на банките в Европа през март. Източник: Bloomberg Волатилността удари акциите на банките в Европа през март. Източник: Bloomberg

Банката държи буфер от 585 млн. евро срещу бъдещи загуби, като посочва, че нетните загуби от заеми през първото тримесечие възлизат на 19 млн. евро.

„Гледайки Nordea, мисля, че ние сме една от най-силните банки в Европа“, изтъква Ванг-Йенсен, добавяйки: „Ние сме много стабилни, много печеливши, много добре капитализирани и много устойчиви“.

Приходите от такси и комисионни се понижават с 3% спрямо предходното тримесечие до 765 млн. евро. Анализаторите очакваха 800 млн. евро. Общите нетни приходи достигат 1,15 млрд. евро, побеждавайки пазарните прогнози, докато депозитите растат с 5 на сто на годишна база.

„Nordea постигна солиден резултат за първото тримесечие, подкрепен от ръст на нетния лихвен доход, контролираните разходи и силната възвръщаемост на капитала“, коментира отчета анализаторът на Svenska Handelsbanken AB Марсела Кланг в бележка до клиенти, добавяйки, че загубите по заеми остават ниски.

Nordea потвърди целта си за възвръщаемост на собствения капитал от 13% за годината, както и прогнозата за съотношението разходи/приходи от 45% до 47%. Банката планира да актуализира целите си за 2025 г. до края на 2023 г., „когато се надяваме, че икономическите перспективи ще бъдат по-ясни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още