IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите централни банки в света ще намалят честотата на доларовите си суапове с Фед

Промяната е заради по-добрите условия на пазарите и влиза в сила от 1 май

16:15 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Водещите централни банки в света ще намалят честотата на доларовите си операции с Федералния резерв на САЩ от 1 май, след като нестабилността на финансовите пазари намаля.

Това се казва в съвместно изявление на Европейската централна банка, Японската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка, цитирано от Ройтерс.

Централните банки провеждаха ежедневни доларови суапове с Фед през последния месец, но сега ще се върнат към седмични трансакции предвид по-добрите условия за финансиране в щатски долари, казва се в изявлението.

Тази оперативна промяна влиза в сила от 1 май 2023 г. Седмичните суапове ще се осъществяват съгласно публикуваните графици, поясняват от Европейската централна банка.

Ежедневните суапове се осъществяваха след фалита на Silicon Valley Bank и продажбата на Credit Suisse. Те предизвикаха безпокойство на финансовите пазари заради повишения риск от недостиг на ликвидност, в случай че доверието спадне още повече.

Този инструмент обаче почти не беше използван, откакто беше обявен на 19 март.

„Централните банки са готови да пренастроят предоставянето на ликвидност в щатски долари, както е оправдано от пазарните условия“, допълват от ЕЦБ в изявление.

Суап линиите са предпазни механизми за ликвидност за облекчаване на напрежението на световните пазари на финансиране. Те са постоянна характеристика на сътрудничеството между водещите централни банки повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още