IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията на световните пазари обхванаха и европейските банки*

Индексът Euro Stoxx Banks е напът да отбележи най-лошия си ден от юни

14:34 | 10.03.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на европейските банки поевтиняват рязко в търговията в петък (10 март), след като тревогите около американската банка SVB Financial, чиито книжа се сринаха с 60% в четвъртък, се разпространиха по света, съобщава CNBC.

Сътресенията последваха съобщение от фокусирания върху технологичния сектор кредитор за увеличение на капитала, което цели да се компенсират загубите от продажбата на облигации.

Индексът Euro Stoxx Banks е напът да отбележи най-лошия си ден от юни 2022 г., воден от спад от близо 5% на Deutsche Bank до 10,71 евро. Акциите на Societe Generale поевтиняват също с 4,85% до 25,43 евро, а на HSBC – с 4,62% до 592,40 паунда. При ING Groep спадът е подобрен – от 4,43% до 12,46 евро, а на Commerzbank е малко по-слаб – с 3,54% надолу до 11,31 евро.

Silicon Valley Bank е силно насочена към стартъп компании, особено подкрепяни от рискови инвеститори компании в сектора на технологиите и естествените науки в САЩ. 40-годишната банка бе принудена да продаде спешно ценните си книжа в четвъртък, разделяйки се с активи за 21 млрд. долара, което ще доведе до загуба от 1,8 млрд. долара, докато в същото време привлече 500 млн. долара от компанията за рискови инвестиции General Atlantic, показа актуализация на финансовите дейности от сряда.

Компанията заяви в писмо от главния изпълнителен директор Грег Бекер в сряда, че е продала „по същество всичко“ от наличните за продажби облигации и цели да привлече 2,25 млрд. долра чрез обикновен капитал и конвертируеми привилегировани акции.

Федералният резерв на САЩ повишава основните лихви агресивно през последната година, което може да доведе до спад на стойностите на дългосрочните облигации, а SVB планира да реинвестира постъпленията от продажбите си в краткосрочни активи.

Милиардерът инвеститор и главен изпълнителен директор на Pershing Square Бил Акман каза в туит в петък, че ако SVB фалира, това може да „унищожи важен дългосрочен двигател на икономиката, тъй като подкрепените от рискови инвестиции компании разчитат на SVB за заеми и съхранение на оперативните си пари в брой“.

Ако частният капитал не успее да осигури решение, трябва да бъде обмислен държавен спасителен заем, допълва той.

Ръс Молд, инвестиционен директор на британската инвестиционна платформа AJ Bell, заяви, че съобщението на SVB не трябва да се възприема като „голяма изненада“ след период, в който „апетитът на кредиторите и инвеститорите към тази част от пазара пресъхна“.

„В силно взаимосвързаната банкова индустрия обаче не е толкова лесно да се разделят този тип събития, което често подсказва уязвимостите на по-широката система. Фактът, че пласирането на акции на SVB е придружено от бърза продажба на портфейла с облигации предизвиква опасения“, казва Молд.

„Много банки държат големи портфейли от облигации и нарастващите лихвени проценти намалят стойността им – ситуацията със SVB напомня, че много институции седят върху големи нереализирани загуби от притежанията си в инструменти с фиксирана доходност“.

* Данните са актуални към 14:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Още едно доказателство ,което читателите трябва широко да споделят сред познати и близки ,затова как работят лихвите и вдигането им защото в момента в България има масова дезинформация какво предстои за икономиката не само нашата !Свидетели сме че вдигането на ливхите работи с известно закъснение ,но виждаме че вече това се отразява на икономиката ,и тепърва още ще се отразява,така че лафа България е остров на стабилността се пропуква с всеки изминал ден ,малко по малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
В същото време българския читател е принуден да чете статии ,тип захаросано петле за стабилността на имотниа пазар и цените на имотите .Какъв абсурд само ,тепърва скъпия кредит ,високите лихви ще дълбаят в икономиката и ще предизвикват фалити и погром но в България медиите продължават да лъжат и да замазват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още