IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще депозира 5 млрд. долара в турската централна банка

Отношенията между двете държави започват да се затоплят

21:06 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия е решила да направи депозит на стойност 5 млрд. долара в централната банка на Турция в знак на подкрепа за икономиката на страната, пише CNBC. Средствата идват от Фонда за развитие на Саудитска Арабия.

Това съобщение идва на фона на опитите на Анкара да се пребори с 55% инфлация и рекордно ниската стойност на турската лира, както и с последиците от разрушителното земетресение, което взе над 46 хил. жертви.

Въпреки традицията, турският президент Реджеп Тайип Ердоган забрани увеличаването на основния лихвен процент като начин за борба с растящите цени, припомня CNBC. Мярката е нетрадиционна и няма голям успех - основно заради скъпите енергийни продукти и  последиците от пандемията от коронавируса.

Решението на Саудитска Арабия показва още нещо - подобряване на отношенията между двете страни. Връзките между двете водещи сили в мюсулманския свят се обтегнаха след убийството на журналиста Джамал Кашоги пред консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

През годините двете страни неофициално се бойкотират, но през 2022 година проблемите започнаха да се заглаждат след срещи на лидерите им. За много анализатори това е свързано с предстоящите президентски избори в Турция, които ще се проведат в средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още