IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на JPMorgan надхвърли прогнозите

Най-голямата американска банка очаква лека рецесия

19:00 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата американска банка JPMorgan Chase & Co обяви в петък, че е заделила 1,4 млрд. долара в очакване на лека рецесия, въпреки че отчете по-добра от очакваната тримесечна печалба на фона на силното представяне на звеното си за търговия с ценни книжа, съобщи Ройтерс.

Акциите на компанията поевтиняха с около 3% по време на предпазарната търговия, след като тя постави началото на обявяването на тримесечните печалби за корпоративна Америка, които се очаква да се понижат за първи път от третото тримесечие на 2020 г. Към 18:30 часа книжата поскъпват с над 1%.

Въпреки че главният изпълнителен директор Джейми Даймън каза, че потребителите все още харчат пари, които са натрупали в излишък, и бизнесът остава стабилен, той изброи редица несигурности, пред които е изправена икономиката.

„Все още не знаем крайния ефект от насрещния вятър, идващ от геополитическото напрежение, включително войната в Украйна, уязвимото състояние на енергийните и хранителните доставки, постоянната инфлация... и безпрецедентното количествено затягане.“

Банката отбеляза умерено влошаване на макроикономическите си перспективи, „отразяващо лека рецесия в основния сценарий“.

Подразделението за инвестиционно банкиране на

е продължило лошото си представяне през тримесечието, като приходите са намалели с 57%, тъй като корпоративните ръководители са затегнали кранчетата, за да се подготвят за потенциална рецесия, вместо да харчат за сделки.

Приходите от търговия с ценни книжа обаче са спечелили от волатилността на пазара, тъй като инвеститорите са препозиционирали залозите си, за да се ориентират в новата среда с високи лихвени проценти.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност са нараснали с 12%, докато приходите от търговия с акции са относително стабилни, посочват от банката.

Нетният лихвен доход на банката, с изключение на пазарите, е нараснал със 72% до 20 млрд. долара, благодарение на затягането на паричната политика на Федералния резерв с повишаване на лихвените проценти.

За 2023 г. банката очаква нетен лихвен доход от 74 млрд. долара, с изключение на пазарите, спрямо средна прогноза за 75,15 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Печалбата на JPMorgan за трите месеца, приключили на 31 декември, е 11 млрд. долара, или 3,57 долара на акция, в сравнение с 10,4 млрд. долара, или 3,33 долара на акция година по-рано. Като се изключат еднократните ефекти, компанията е спечелила по 3,56 долара на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите за 3,07 долара.

Финансовите си отчети за последното тримесечие днес публикуваха още три големи американски банки  - Citigroup, Wells Fargo и Bank of America

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още