IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предупрежденията на най-влиятелния банкер в света 

Джейми Даймън предупреди за „ураган", който ще връхлети икономиката на САЩ, предизвикан от по-строгата парична политика на Фед

21:14 | 25.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Дори Джейми Даймън прави грешки

Междувременно Даймън е редовен гост на Конгреса. Така беше и в една сряда в края на септември. „Отговорност на мегабанките: "Надзор над най-големите американски банки, работещи с потребители" бе името на изслушването във финансовата комисия към Камарата на представителите в сградата Rayburn Office Building във Вашингтон. Даймън не е сам. Към него се присъединяват ръководителите на пет други големи банки, включително Bank of America и Wells Fargo. Но в центъра, разбира се, е самият Даймън.

Тази сутрин Брад Шърман се е прицелил в нещо. Демократът от Калифорния иска да разпита шефовете на банките за това как са се справили със санкциите срещу Русия. Сложна тема, но Шърман не дава много свобода на изпълнителните директори, иска да им позволи само отговори с „да" и „не". Погледът на Даймън все повече се помрачава. Отново и отново започва да обяснява, но Шърман не го оставя да говори. Гласът на Даймън се усилва, показалецът му се рее във въздуха - докато накрая председателката на комисията го прекъсва. „След изслушването можете да дадете пресконференция“, нарежда му Шърман. Изражението на Даймън остава напрегнато.

Сцената е кратка, но позволява поглед към онази страна на Даймън, която също му принадлежи. Недипломатичен, понякога дори непокорен. Сандра Навиди, главен изпълнителен директор на консултантската фирма BeyondGlobal, добре си спомня как веднъж един главен изпълнителен директор на банка се втрещил по време на вътрешна среща в кулоарите на Международния валутен фонд, където заедно заседавали топ банкери и представители на най-големите централни банки в света. Главният изпълнителен директор съобщава, че Даймън е избухнал в бурна тирада по адрес на централен банкер, който е повдигнал въпроса за по-високи капиталови изисквания за американските банки. „Уау, какъв задник", коментира главният изпълнителен директор на банката появата на Даймън пред Навиди.

Това пасва на картината. Даймън е „алфа личност", казва Навиди. Това може да бъде много увлекателно - дори за скептиците. Заедно с икономиста Нуриел Рубини тя го посещава веднъж в централата на JP Morgan, за да говори за ролята на големите банки във финансовата система - и да отправи необходимата критика. Почти не се захванахме с това - казва тя. „Той напълно ни обезоръжи", спомня си Навиди. В края на разговора дори Рубини, известен като „Доктор Дуум", е бил напълно очарован.

И все пак кариерата на Даймън не е лишена от грешки. През 2012 г. например един трейдър е причинил загуби за милиарди със сделки с деривати, които изпълнителният съвет е пренебрегнал. Но Даймън до голяма степен оцеля невредим от така наречения "Лондонски кит". И това не накърни самочувствието му.

Даймън е „кралска особа от Wall Street", казва консултантката Навиди. Дори дядо му, имигрант от тогавашната Смирна, сега Измир в Турция, е работил като брокер. Скоро след пристигането си в Ню Йорк той променя фамилното си име от Пападеметриу на Даймън. Бащата на Джейми, Теодор, също остава лоялен към индустрията - и успява. Семейството му се премества от Куинс на Парк Авеню в Манхатън, където Джейми посещава добри училища, които му отварят врати към най-добрите университети в страната: Tufts University и Harvard Business School. Младият Даймън остава верен на Парк Авеню. На булеварда се намират не само настоящата и бъдещата централа на JP Morgan Chase, но и главният изпълнителен директор. През 2004 г. Джейми и съпругата му купуват апартамент в луксозна сграда в Горен Ийст Сайд, само на две пресечки от Сентръл Парк. Цената на сделката тогава е 4,88 милиона долара. Днес апартаментите в сградата се продават за почти четири пъти по-висока цена.

Така че на Даймън не са му чужди добрите инвестиции. Не че има нужда от тях. Времето, прекарано начело на JP Morgan Chase, го прави много богат. Forbes оценява личното му състояние на 1,4 милиарда долара - огромна сума за изпълнителен директор, който получава заплата. Само през миналото лято бордът на директорите на банката му предостави още опции за акции на стойност 50 млн. долара - вероятно и за да се увери, че няма да се пенсионира. Защото, за да реализира опциите, той трябва да остане на шефския стол поне до 2026 г.

Друг е въпросът колко дълго Даймън иска да изпълнява задълженията си на върха. В крайна сметка здравето му не е в най-добро състояние. През 2014 г. трябваше да се лекува от рак на гърлото, а през 2020 г. претърпя спешна операция на сърцето. Въпреки това наблюдателите не смятат, че той ще се пенсионира в близко бъдеще. Сегашната централа на JPMorgan. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE Сегашната централа на JPMorgan. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

В някакъв момент обаче Даймън ще се оттегли от ежедневните си операции. Въпреки това днес е трудно да се предвиди какво ще означава това за JP Morgan Chase. „Той ще бъде много труден за заместване", казва експертът от Wall Street Андрю Рос Соркин, който пише за главния изпълнителен директор от около 20 години. Според него Даймън е изключителен банкер, „еднорог", който съчетава развита мрежа, десетилетия опит и блестящ интелект. „Този човек може да прегледа даден отчет за десет секунди и да идентифицира рискове, които другите биха пренебрегнали", казва той. Може би това е причината JP Morgan да премине сравнително безпроблемно през финансовата криза и оттогава да е в крак с развитието на индустрията. Ето защо фактът, че Даймън многократно е предупреждавал за икономически сътресения в близкото минало, трябва да се приема сериозно. „Той описва нещата така, както ги вижда", казва Рос Соркин. „Той не е вечен мечок, който винаги вижда само негативното“.

Ако обаче предупрежденията на Даймън за икономически срив се окажат верни, банкерът ще има още една голяма задача пред себе си. Ще бъде трудно да се преведе най-голямата банка в САЩ през огромна криза за втори път. Цената на акциите на банката вече е загубила повече от една трета от стойността си от началото на годината. Ако конкурентите се справят с бурята, която може би се задава, малко по-добре от лидера, в даден момент лидерската позиция може да бъде застрашена. Големите финансови институции са в сходна позиция, казва Хари Мамиски, професор по финанси в Columbia Business School в Ню Йорк. „Джейми Даймън просто е взел някои добри решения, когато другите са вземали лоши решения“. Звучи просто, но в сферата на високите финанси малките промени могат да имат огромни последици. Така че първото място на JP Morgan Chase не е гарантирано завинаги въпреки силната позиция на банката в момента.

Даймън обаче не трябва да се притеснява за творбата на живота си. Дори и да напусне поста си след няколко години - паметникът му е гарантиран. И то не само под формата на небостъргач на Парк Авеню. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 25.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 1 година
До: zelka007Банкерите раздадоха трилиони кредити, като накараха глупаците да се разпишат на 1% лихва,, а сега ще им повишат лихвите на 8-10%. В същото време взимат парите от прчатницата на 0% лихва и от досадни депозанти на отрицателни лихви. Добре ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Много ще ми е интересно , като влезнем в десетилетие на затягане на количествените облекчения , колко от такива велики банкери ще останат на пазара с банките им ... Някъде четох , че тези печатания на пари единствено помпали активите на такива мега банки и не достигали до средните и малките организации в държавите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още