IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари стартират на зелено в очакване на отчетите на Big Tech*

Петролът се насочва към най-лошия си ден от две години насам

16:47 | 28.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските пазари започват седмицата с ръстове на основните индекси, докато трейдърите гледат с очакване към отчетите на технологичните гиганти, за да проверят дали Nasdaq Composite ще продължи възходящата си траектория тази седмица. Охлаждащата се геополитическа ситуация също подкрепя настроенията към риск, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 265,33 пункта, или 0,63%, до 42 379,73 пункта.

Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 29 пункта, или 0,5%, до 5837,10 пункта.

Технологичният показател Nasdaq отчита ръст от 128,76 пункта, или 0,7%, до 18 647,36 пункта.

Тази седмица ще бъде най-натоварената в сезона на отчетите за третото тримесечие, а освен това е и последната преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Пет от компаниите от Великолепната седморка – Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Amazon и Apple – ще публикуват отчетите си за третото тримесечие. Акциите на Apple поскъпват с 0,6% в понеделник, а тези на Alphabet – с 1%.

„Едно от нещата, които очакваме да се разиграят, е технологичните имена с мегаголяма капитализация да продължат да засилват ангажимента към изкуствения интелект в технологичните разходи като цяло“, коментира пред CNBC Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен директор в BMO Wealth Management. „Не мисля, че ще има отстъпление от това“.

Ако това обаче не се случи, пазарът няма да го приеме добре, добавя той.

Трейдърите очакват и редица ключови икономически данни през тази седмица, включително доклада за работните места за септември в петък, ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE) за септември в четвъртък и предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие в сряда.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа продължава да се покачва – с 1 базисен пункт до 4,24%. Доходността по двегодишните държавни облигации също добавя около 1 базисен пункт към стойността си до 4,105%.

На валутните пазари доларът се насочва към най-големия си месечен ръст от над две години и половина спрямо кошница от конкуренти валути в резултат на силата на американската икономика. Залозите, че Доналд Тръмп ще спечели президентския пост, също се отразяват благоприятно на валутата.

Индексът на щатския долар засега се е покачил с 3,6% до 104,46 пункта през октомври – най-резкият месечен ръст от април 2022 г. Последно той беше на ниво от 104,23 пункта.

На пазарите на суровини петролът рязко поевтинява в понеделник, вървейки към най-лошия си ден от над две години, след като ударите на Израел срещу Иран през уикенд не бяха насочени към енергийни и петролни съоръжения.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 3,93 долара, или 5,20%, до 71,70 долара за барел, а тези върху американския суров петрол WTI – с 3,90 долара, или 5,43%, до 67,88 долара за барел.

Цените на златото остават сравнително стабилни, като фючърсите върху ценния метал поевтиняват минимално с 0,03% до 2755,35 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 16:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още