IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как може да реагира еврото, ако Тръмп се завърне в Белия дом

Анализатори предупреждават, че една протекционистка позиция може да засили долара и да окаже натиск върху еврото

15:41 | 28.10.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

С приближаването на изборите за президент в САЩ на 5 ноември световните финансови пазари са напрегнати, очаквайки потенциални промени в американската търговска политика, които биха могли да засегнат всички валути и класове активи, пише Euronews.

Макар че социологическите проучвания показват оспорвана надпревара между демократа Камала Харис и републиканеца Доналд Тръмп, залозите все повече клонят в полза на Тръмп, давайки му 62% вероятност да спечели.

Победа на Тръмп може да сигнализира завръщане на протекционистките търговски мерки, включително предложено мито от 10% върху вноса от Европа и от 60% върху този от Китай. В отговор Европейската комисия (ЕК) може да отговори с реципрочни мита върху вноса от САЩ.

Тази радикална протекционистка позиция може да доведе до дълбоки последици за еврото и други валути по света, а анализаторите вече обмислят потенциалните пазарни въздействия.

Как може да повлияе победа на Тръмп върху еврото

Анализаторите предполагат, че повторно налагане на широки американски мита може да укрепят щатския долар, докато в същото време засилят низходящия натиск върху еврото.

„Митата имат пряко влияние върху валутните курсове“, пише Майкъл Кахил, анализатор в Goldman Sachs, в скорошна бележка.

Инвестиционната банка очаква ако Тръмп спечели и републиканците получат контрола над Конгреса, това да засили възможността за „ястребова реакция на долара“, като митата може да бъдат съчетани с намаляване на данъците на вътрешно ниво.

„Общият ефект от по-високите мита и данъчните понижения може да повишат стойността на долара, особено ако САЩ приемат базови мита за всички страни“, пояснява Кахил.

Тази промяна в политиката ще има отражение и върху паричните политики и от двете страни на Атлантика. Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус изчислява, че всеобхватно мито от 10% може да предизвика промяна в разликата между основната лихва в САЩ и в еврозоната от 150-200 базисни пункта.

„В САЩ влиянието ще бъде ястребово, в размер на 130 базисни пункта, заради инфлационното въздействие на митата“, казва Хациус. В същото време „еврозоната ще се изправи пред леко гълъбов сценарий – от около -40 базисни пункта, тъй като ефектите върху растежа биха надделели над незначителен инфлационен натиск от митата“.

Разликата в паричната политика в резултат на това може да отслаби еврото с до 3% или дори 10% в сценарий с по-широки мита и намаления на данъците.

Тъй като еврото отбеляза четири последователни седмици на загуби, валутният анализатор на ING Франческо Песоле отбелязва, че слабото му представяне напоследък се дължи по-скоро на разликата в икономическите данни, отколкото на изборния риск, като доларът се засилва заради стабилните потребителски разходи и възходящите корекции на растежа в САЩ.

Еврото ще трябва да поевтинее с още 2% от краткосрочната си справедлива стойност от 1,08 долара, за да се считат свързаните с Тръмп рискове за основен фактор, пояснява Песоле.

Отвъд еврото предложените от Тръмп мита може да предизвикат волатилност при други валути, особено обвързаните с износа на суровини и на развиващите се пазари. Анализаторите на ING подчертават, че австралийският и новозеландският долари може да отбележат сериозни колебания в рамките на групата Г10. В същото време мексиканското песо и няколко азиатски валути може да бъдат особено податливи на свързани с търговията промени.

Според анализаторите на BBVA администрация на Тръмп може да предизвика още икономическа и геополитическа несигурност, преоценяйки американските ангажименти към НАТО и Украйна – перспектива, която може да наложи допълнителен натиск върху еврото.

Потенциално предизвикателство за европейската икономика и ЕЦБ

Ако Тръмп спечели изборите в САЩ и наложи агресивните си митнически политики, очакванията са еврото да се изправи пред продължителен низходящ натиск спрямо долара. Вече отслабващият икономически растеж на Европа може да пострада, ако ответни мита ударят ключови експортни сектори, а ЕЦБ се окаже ограничена в ефективната си реакция.

ЕЦБ може да усети натиск да запази по-ниски лихви или да ги намали допълнително, ако търговското напрежение натежи на растежа – сценарий, който може допълнително да подкопае силата на еврото.

В заключение, ръководен от Тръмп администрация с протекционистки политики може да поставят еврото в несигурно положение, а анализаторите се готвят за възможни промени както в търговската, така и в паричната политика, които вероятно ще благоприятстват долара за сметка на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още