IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските борси дадоха тласък на пазарите в региона на фона на политическата нестабилност

Йената отслабна с 0,64%, след като стана ясно, че управляващата партия в Япония губи парламентарното си мнозинство

12:06 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Японският индекс Nikkei 225 и по-малкият Topix завършиха на зелено в понеделник, подкрепени от слабата йена на фона на политическата несигурност, след като управляващата Либерално-демократическата партия (ЛДП) изгуби парламентарното си мнозинство, съобщава CNBC.

Nikkei се повиши с 1,82% до 38 605,53 пункта, повеждайки ръстовете в Азиатско-Тихоокеанския регион. Topix напредна с 1,51%, достигайки ниво от 2657,78 пункта. Йената отслабна с 0,64% до 153,28 йени за долар.

ЛДП и коалиционният ѝ партньор „Комейто“ си подсигуриха 215 от общо 465 места, а опозиционната Конституционна демократическа партия (КДП) и Демократичната народна партия постигнаха значителен напредък спрямо предишните избори.

Тази политическа несигурност може да възпре Японската централна банка да повишава основните лихви.

Изуми Девалие, главен икономист за Япония в Bank of America, коментира, че макар политическата несигурност и нестабилност да забавят повишаването на лихвите, централната банка не може да пренебрегне трайната слабост на йената.

„Не смятам, че това непременно означава, че централната банка ще задържи увеличаването на лихвите в обозримо бъдеще. Очевидно е, че трябва да се следи развитието на пазара, но все още може да вървим към повишаване на лихвите през януари или дори декември, в зависимост от това накъде ще тръгне йената“, добавя тя.

Южнокорейският индекс Kospi нарасна с 1,13% до 2612,43 пункта, а по-малкият Kosdaq се повиши с 1,8%, като завърши на ниво от 740,48 пункта, отлепяйки се от шестседмично дъно.

В Австралия основният показател S&P/ASX 200 завърши на зелено с повишение от 0,12% до 8221,5 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng обърна загубите до ръст от 0,18% в последния час на търговията. Континенталният CSI 300 записа увеличение от 0,2% до 3964,16 пункта, след като Китай отчете най-лошите си данни за индустриалната печалба от пандемията насам – спад от 27,1% на годишна база през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още