IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционерите на "Софарма" са одобрили междинния дивидент от 7,5 стотинки на акция

Дружеството ще стартира в близко бъдеще и обратно изкупуване на собствени акции при цена от 1 до 7 лева за брой

10:25 | 28.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Софарма“ АД са одобрили изплащането на междинен дивидент за първата половина на 2024 г. в размер на 7,5 стотинки на акция.

Протоколът от извънредното общо събрание на акционерите, проведено на 25 октомври, е публикуван на сайта x3news.com.

Акционерите са гласували шестмесечния отчет на компанията, преди да одобрят дивидента.

Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на „Централен депозитар“ АД  като акционери на 14-ия ден след деня на общото събрание, на което е приет 6-месечният финансов отчет и е взето решение за разпределение на дивидент.

Фармацевтичната компания се ангажира да изплати дивидента в 60-дневен срок след провеждането на общото събрание. Дивидентът ще се изплаща чрез инвестиционните посредници и „Юробанк България“ (Пощенска банка).

На проведеното общо събрание е гласувано и провеждането на обратно изкупуване на собствени акции на „Софарма“. Ценовият диапазон е от 1 до 7 лева за брой акция, като за една година ще могат да се изкупят до 3% от капитала на компанията.

Останалите параметри на обратното изкупуване ще се определят от ръководството на дружеството. „Софарма“ наскоро стартира последно увеличение на капитала с варанти. Дружеството ще издаде 623 779 акции с номинал 1 лев и емисионна стойност 4,13 лева, които могат да бъдат записани от притежателите на варанти.

Процедурата се обслужва от „София Интернешънъл Секюритиз“ (СИС).

Предварителните данни за продажбите на фармацевтичната компания показват, че през септември е отчетен 16% спад спрямо септември 2023 г. За последно компанията отчете ръст на продажбите на годишна база през април, като от май регистрира понижение, водено основно от намалелия износ.

В последната година акциите на „Софарма“ поевтиняват с над 6%, а пазарната капитализация достига малко над 1 млрд. лева.

Свързани компании:

Софарма - варанти 2022 г.(SFAW)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още