IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява с над 4% след ограничения отговор на Израел срещу Иран*

Според анализатори премията за геополитическия риск, която се беше натрупала в цените на петрола в очакване на ответната атака на Израел, се е свила

09:23 | 28.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се сриват с над 4% за барел в понеделник, след като ответен удар на Израел срещу Иран през уикенда заобиколи петролните и ядрените съоръжения на Техеран и не наруши енергийните доставки, намалявайки геополитическото напрежение в Близкия изток, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 3,08 долара, или 4,07%, до 72,55 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 3,13 долара, или 4,36%, до 68,65 долара за барел.

Основните индекси се повишиха с по 4% миналата седмица при нестабилна търговия, тъй като пазарите отразиха в цените несигурността около степента на израелския отговор на иранската ракетна атака на 1 октомври и изборите в САЩ през следващия месец.

Десетки израелски самолети нанесоха три вълни от удари преди зазоряване в събота срещу ракетни заводи и други обекти в близост до Техеран и в Западен Иран.

Според анализатори премията за геополитическия риск, която се беше натрупала в цените на петрола в очакване на ответната атака на Израел, се е свила.

„По-ограниченият характер на ударите, включително избягването на петролната инфраструктура, породи надежди за деескалация, което намали рисковата премия с няколко долара за барел“, казва Сол Кавоник, енергиен анализатор от MST Marquee в Сидни.

„Пазарът ще следи отблизо за потвърждение, че Иран няма да контраатакува през следващите седмици, което може да доведе до ново покачване на рисковата премия“, добавя той.

Анализаторът от Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар очаква вниманието на пазара да се насочи към преговорите за прекратяване на огъня между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хамас“, които бяха възобновени през уикенда.

„Въпреки че Израел избра да отговори слабо на Иран, имаме съмнения, че Израел и иранските проксита (т.е. „Хамас“ и „Хизбула“) са напът да постигнат трайно прекратяване на огъня“, казва той в бележка.

Citi понижи целевата си цена на петрола сорт Брент през следващите три месеца от 74 на 70 долара за барел, отчитайки по-ниската рискова премия в краткосрочен план, казват в бележка анализаторите на компанията.

Анализаторът Тим Евънс от американската Evans Energy коментира в бележка: „Смятаме, че това оставя пазара поне малко подценен, като съществува известен риск производителите от ОПЕК+ да отложат планираното увеличение на добива след декември“.

През октомври Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, група, известна като ОПЕК+, запазиха политиката си за добив на петрол без промяна, включително плана да започнат увеличение на добива от декември. Групата ще се срещне на 1 декември преди пълното заседание на ОПЕК+.

*Данните са актуални към 8:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Алехандро
преди 40 минути
Оппалянка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още