IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните компании могат да започнат да губят блясъка си на фондовите пазари

В последните месеци ръстът на Big Tech се забавя

17:30 | 27.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Технологичните акции бяха в основата на ръстовете на индексите на борсовата търговия, но дали тази тенденция ще се задържи на фона на данни за забавяне на ръста на печалбите в последните няколко тримесечия, пише в коментар Bloomberg. Петте водещи по показател пазарна капитализация компании ­- Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon, ще публикуват финансовите отчети за тримесечието си в следващата седмица, а Nvidia се очаква да покаже резултатите си по-късно през ноември.

Според анализа на Bloomberg Intelligence всички ще имат ръст на печалбата под 19%. Това е над средното за индекса увеличение от 4,3%, но е и най-бавното разрастване за Big Tech в последните шест тримесечия. Очакванията са ножицата между ръста на печалбата на технологичните гиганти и останалата част от пазара да продължи да се затваря до 2025 година.

Или с други думи, времената, когато технологичните компании докладваха ръст от 35% остават в миналото, отчитат още от агенцията. Пазарните анализатори обаче са категорични - това не означава край на ралито - Tesla направи шеметно началото на сезона на отчетите за технологичния сектор през изминалата седмица, а просто, че има и други възможности.

Изкуственият интелект ще продължи да привлича вниманието на инвеститорите, но вече повече как компаниите планират да харчат за скъпа инфраструктура. Например според прогнозата на Bloomberg се очаква Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta Platforms да съобщят, че са направили общо 56 млрд. долара  капиталови разходи, което с 52% повече спрямо третото тримесечие на 2024 година.

Bloomberg коментира, че инвеститорите действително залагат, че изкуственият интелект е бъдещето на технологиите, но също така има много малко доказателства, че фокусирането в него ще бъде позитивно за печалбата на компании като Microsoft.

През последните две години технологичните компании бяха водещите в S&P500, подкрепени от бъзро растящите приходи. Но това започва да се променя в последните месеци и например компании от много други сектори записват ръстове над средния за S&P500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още