IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ще се случи с "военната премия" в цената на петрола?*

Израел не удари нито едно петролно поле, Иран изглежда засега омаловажава атаките от събота

10:47 | 27.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Исторически при военни конфликти цената на петрола расте, докато не паднат първите бомби, пише в коментар анализаторът на Bloomberg Хавиер Блас. Според него преглед на ситуацията в Близкия изток през последните години сочи именно това - на пазара се появяват мечите настроения малко след началото на същинския военен сблъсък.

И сега, след ударите на Израел в Иран, прогнозата на експерта е, че "военната премия" за петрола вече е приключила. Една от основните причини за това е, че израелската армия използва към 100 изтребителя и порази 40 цели в Иран, но нито един от ударите не е по петролни полета и съоръжения, нито по ядрени обекти. Нещо повече - държавната телевизия на Иран съобщи почти веднага след атаката, че петролната индустрия работи нормално и изнася своята продукция.

Това е най-мащабният ракетен удар по Иран за последните 40 години, а Техеран съобщи, че е прихванал повечето от въздушните цели и като цяло към този етап омаловажава атаката, посочва още Блас. Той допълва, че е нереално да се неглижират изцяло тези събития, но вероятно в понеделник (28 октомври) пазарите няма да отворят с панически изменения, защото засега най-лошият възможен сценарий не се е сбъднал.

Досега бичите настроения на петролните пазари се поддържаха от две хипотези - Израел ще удари петролни съоръжения в Иран, а Иран ще отговори с удари по петролни съоръжения в Саудитска Арабия или други държави от ОПЕК в региона. "На този етап първата не се осъществи, а втората изглежда по-отдалечена", смята Блас.

Според него сега единствената причина за задържането на цената на петрола може да се окаже прогнозата за нови санкции на САЩ срещу иранския петрол (особено ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом), което ще ограничи доставките на пазара.

Към момента Вашингтон не следи особено стриктно за санкциите срещу Техеран и добивите в страната достигат шестгодишен връх.

Едва ли е съвпадение, че ударите бяха извършени в събота, тоест пазарите имат време да анализират и оценят ситуацията. Ако Иран не отговори в следващите часове, то шансът търговията да започне без притеснения, е голям.

През изминалата седмица цената на петрола се повиши с 4% на фона на растящото напрежение в Близкия изток. Европейският сорт Брент се търгува за около 76 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол (WTI) затвори при малко над 71 долара за барел.

Хавиер Блас предрича, че до края на годината търговията ще бъде съсредоточена повече върху доставките на пазара, а не толкова върху военните действия. ОПЕК+ вече съобщи, че през декември могат да пристъпят към увеличаване на добива, а това би означавало и повече петрол на пазара и съответно - по-ниски цени.

*Статията има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още