IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще достигне ли златото цена от 3 хил. долара до края на годината?

Възходящата тенденция отразява несигурността заради конфликта в Близкия изток и предстоящите президентски избори в САЩ

17:29 | 25.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните 10 дни златото поскъпна с близо 4%, като от началото на годината добавя 32% към цената си.

Този възходящ импулс се откроява, особено на фона на по-силен щатски долар и нарастваща доходност по американските държавни ценни книжа - фактори, които обикновено са неблагоприятни за купувачите на злато, пише Investing.com.

Възходящата тенденция отразява широкоразпространената несигурност, произтичаща от ситуацията в Близкия изток и предстоящите президентски избори в САЩ.

Вчерашната сесия обаче приключи със спад от над 1%, което потенциално сигнализира за корекция поради изтегляне на печалбите.

На фона на динамичните увеличения по-дълбоко отдръпване не би било изненадващо, особено като се има предвид, че продавачите виждат потенциална подкрепа около нивото от 2600 долара за тройунция.

Купувачите обаче очакват цената на златото да достигне до ниво от 3 хил. долара до края на годината.

Макар че резултатът от изборите в САЩ е малко вероятно да повлияе на очакваното намаление на лихвите на Федералния резерв на САЩ с 25 базисни пункта, новоизбраният президент може да повлияе на дългосрочните стратегии на Фед. Икономическите политики на кандидатите остават донякъде неясни преди вота, но индикациите са Доналд Тръмп да настоява за по-рестриктивна позиция на Фед.

Обратно, ако Камала Харис спечели, може да видим продължаване на текущата траектория на намаляване на лихвените проценти.

Според последните социологически проучвания Тръмп надделява над опонента си, което привлече вниманието на пазара и вероятно допринесе за поскъпването на щатския долар – новина, която може да помрачи настроенията на оптимистите за цената на златото.

Спад под прага от 2700 долара може да потвърди низходящата тенденция и да окаже натиск върху трейдърите да преоценят своите позиции в променящия се пазарен пейзаж. Ако този сценарий се развие, трейдърите трябва да разгледат диапазона от 2620 до 2600 за тройунция като потенциална входна точка.

Ключовата средносрочна цел за купувачите остава психологическото ниво от 3 хил. долара. Ако Фед сигнализира за още намаления на лихвите тази година, постигането на тази цел изглежда много правдоподобно.

Търсенето на сигурно убежище се подсилва и от постоянните опасения относно влошаващите се геополитически условия в Близкия изток. Израел изостря реториката по отношение на Иран и все още има голям риск от ескалация и разширяване на конфликта. Особен повод за безпокойство представлява възможността Израел да атакува петролни и ядрени съоръжения на Иран.

Конфликтът между Израел и подкрепяните от Иран ислямистки групировки „Хамас“ и „Хизбула“ също не показва признаци на деескалация въпреки постоянните опити на САЩ да посредничат за мир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още