IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредната порция корпоративни отчети окрили европейските борсови индекси

Акциите на Renault поскъпнаха с повече от 7%, след като френският автомобилен концерн потвърди насоките си за цялата година

20:04 | 24.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Европа записаха ръстове на фона на повишения оптимизъм сред инвеститорите относно сезон на финансовите отчети на бизнеса, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,03% до 518,98 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,34 на сто до 19 443 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,13% до 8269,38 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 0,08% до 7503,28 пункта.

Акциите на Renault поскъпнаха с повече от 7%, след като френският автомобилен концерн потвърди насоките си за цялата година, тъй като очаква да се възползва от пускането на нови модели, включително на електрическия R5 и обновените спортни автомобили на марката Dacia. Приходите на групата за третото тримесечие са нараснали с 1,8% на годишна база до 10,7 млрд. евро, като леко се разминават с прогнозите на анализаторите.

Цената на книжата на Barclays се повиши с над 5%, след като британският кредитор отчете изненадващо увеличение на приходите от търговия с активи с фиксирана доходност, докато нейните борсови трейдъри са генерирали 692 млн. паунда приходи за периода, засенчвайки пазарните очаквания за 688 млн. паунда. Сега Barclays очаква нетните приходи от лихви за цялата година да надхвърлят 11 млрд. паунда, което е повече от предходната прогноза, тъй като компанията продължава да се възползва от все още високите лихвени проценти.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 октомври.

Акциите на Hermes поскъпнаха с около 2,3%, след като производителят на популярните чанти Birkin отчете сериозен ръст на продажбите през третото тримесечие, продължавайки да отвява конкуренти, засегнати силно от спада в Китай, докато в същото време луксозните чанти привличат богати клиенти.

Трейдърите обърнаха внимание и на новите икономически данни от региона. Германската икономика е пред риск от стагнация в следващите месеци, предупреждава централната банка (Бундесбанк) в своя прогноза за развитието на страната. Институцията посочва, че вероятно през третото тримесечие ще има слабо понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) след спад от 0,1% през второто тримесечие.

Междувременно бизнес активността в Германия и Франция остава на територията на свиването през октомври, въпреки че признаците на подобрение за германската икономика предвещават завръщане към растеж. Свиването на частния сектор в страната е отслабнало през октомври. Експресният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се е повишил до 48,4 пункта от 47,5 пункта предишния месец. Макар че това все още е под границата от 50 пункта, разделяща разширяването от спада, резултатът надвишава слабото повишение, очаквано от икономисти в проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още