IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones изтри над 400 пункта и записа най-лошия си ден от началото на септември

Повишаването на доходността по държавните облигации натежа върху нагласите на пазарите

23:55 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси се понижиха в сряда, а Dow Jones Industrial Average записа най-лошия си ден от над един месец, тъй като по-високата доходност по държавните ценни книжа натежа върху пазарните нагласи, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 отписа 0,92% и завърши деня на ниво от 5797,42 пункта. Dow, в който влизат 30 компании, се понижи с 409,9 пункта до ниво от 42 514,95 долара. Това беше най-лошият ден за индекса на сините чипове от началото на септември. Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 1,6% до ниво от 18 276,65 пункта.

Dow и S&P 500 отбелязаха третата си поредна губеща сесия.

Във връхната си точка по време на сесията доходността по 10-годишните американския държавни ценни книжа надхвърли 4,25%, най-високото ниво от 26 юли насам. Към 23,30 ч. българско време тя е 4,24%. Доходността по 30-годишните ДЦК достига 4,5%.

Доходността по облигациите расте през последния месец, въпреки че Федералният резерв започна да понижава лихвите през септември. Някои посочват данните за икономиката напоследък като източник за повишаването на доходността, а други отбелязват възможността за нарастващи фискални дефицити в САЩ при втори мандат на Доналд Тръмп.

„Според мен всичко се дължи на въздействието от по-високите лихви. Пазарът преоценява вероятността Фед агресивно да понижи лихвите“, коментира Брент Шът, главен инвестиционен директор на Northwestern Mutual Wealth Management. „Има части от икономиката, които все още не са усетили въздействието от нарастващите лихви, но колкото по-дълго лихвите останат по-високи, толкова различвни части от икономиката трябва да се приспособят към тази реалност..., икономиката не е в равновесие“, допълва той.

Най-надценената част от американския фондов пазар са компаниите с голяма пазарна капитализация, казва Шът и допълва, че според него пазарът ще се забави в краткосрочен план, тъй като рисковете от рецесия остават.

Книжата на McDonald’s, която е част от Dow, поевтиняха с над 5%. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщи късно във вторник, че в бургери на гиганта при веригите за бързо хранене е установена епидемия от ешерихия коли, която е довела до приемането на десет души в болница и един смъртен случай.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,31% до 104,41 пункта. Еврото и паундът поевтиняха до нива от съответно 1,078 долара и 1,293 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 1,08% до 152,69 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като публикувани данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили повече от очакваното, въпреки че дейността по рафинирането се е засилила.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,08 долара до 74,96 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 97 цента до 70,77 долара за барел.

Цената на златото намаля с 1%, след като достигна рекорден връх в сряда, тъй като силният долар и по-високата доходност по американските държавни ценни книжа понижиха търсенето на ценния метал като убежище преди президентските избори в САЩ и на фона на войната в Близкия изток. Американските фючърси върху златото са на ниво от 2734,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още