IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби отчети оцветиха в червено борсите в Европа

Секторът на суровините се представи най-слабо в търговията в сряда

20:28 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха на червена територия колебливата сесия в сряда, като минният сектор беше сред най-слабо представилите се, а слаби отчети на големи компании като най-голямата германска банка Deutsche Bank и на гиганта в козметиката L'Oreal подложиха нагласите на още по-голям натиск, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,3%, а големите борси в Европа, включително в Германия, Франция и Италия, отбелязаха спадове.

Секторът на суровините се представи най-слабо в сряда, като отписа 1,4%, а шведската компания Boliden записа спад от 2,3%, след като UBS пожи рейтинга на книжата ѝ от „неутрален“ на „продавай“.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,58% до ниво от 8258,64 пункта. Германският DAX е надолу с 0,23% до ниво от 19 377,62 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,5% и завърши деня на ниво от 7497,48 пункта.

Отчетите бяха в центъра на вниманието на инвеститорите като книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 2%, след като германският кредитор повиши прогнозите си за лошите заеми на фона на слабата германска икономика. Това помрачи връщането ѝ към печалба през третото тримесечие.

Компанията беше сред основните губещи в DAX и европейския банков индекс се понижи с 0,5%.

Цената на акциите на L'Oreal намаля с 2,5% и тя се озова на дъното на CAC 40, след като не отговори на очакванията за продажбите си през третото тримесечие поради намаляло търсене на козметични продукти в Китай и по-бавен растеж на дерматологичното ѝ звено.

На обратния полюс автомобилните компании поведоха секторните ръстове, като книжата на Stellantis поскъпнаха с 3%. Базираната в Швеция Volvo отбеляза спад от 5,9% и се озова на дъното на Stoxx 600, след като понижи прогнозите за растежа на продажбите си за цялата година.

Извън корпоративните отчети всички погледи са вперени в оспорваните президентски избори в САЩ и траекторията на пониженията на лихвите от големите централни банки.

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн заяви, че относително слабите данни за икономиката на еврозоната напоследък повдигат въпроси за перспективите за възстановяване на блока.

Има притеснения, че вялият икономически растеж във валутния съюз може да се отрази на корпоративното представяне през това тримесечие. Stoxx 600 постигна пренебрежим напредък спрямо нивата, които достигна за първи път в средата на май тази година.

От компаниите в индекса, които са обявили резултатите си през третото тримесечие, 35,3% са надминали очакванията спрямо обичайните 54%, сочат данни на LSEG.

На корпоративния фронт цената на акциите на Akzo Nobel отбеляза спад от 3,5%, след като компанията не отговори на очакванията за приходите си от продажби и печалбата си.

Секторът на комуналните услуги оказа най-голяма подкрепа на Stoxx 600, като книжата на Iberdrola поскъпнаха с 1,5% благодарение на оптимистичната ѝ прогноза за следващите години.

Секторът на финансовите услуги отбеляза спад, като листнатата в Лондон Man Group отбеляза спад от 2,7%, след като UBS понижи рейтинга ѝ от „купувай“ на „неутрален“.

Thule оглави Stoxx 600, след като отбеляза ръст от 15,3% благодарение на по-добър от очакванията отчет, а Cargotec се нареди веднага след нея с поскъпване от 9%, след като повиши прогнозите си за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още