IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Възходящият тренд на цената на златото не е изчерпан

Борсовите фондове за злато се радват на силен интерес покрай ралито на метала, посочи Веселин Димитров, "Експат Асет Мениджмънт"

12:09 | 23.10.24 г.

Факторите, които досега подкрепяха цената на златото, остават устойчиви и валидни през следващите месеци. Очаквано е ръстът да продължи, тъй като стимулиращата монетарна политика е тепърва в зародиш и се чакат още намаления на лихвените проценти, което ще продължи да увеличава цената на златото. Възходящият тренд не е изчерпан. Това каза Веселин Димитров, трейдър и финансов анализатор в "Експат Асет Мениджмънт", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Финансовият анализатор посочи, че най-силен фактор, допринасящ за ръста на цената на златото, е търсенето от централните банки.

„Освен Китай от началото на годината Индия и Турция са най-големите купувачи на злато, което показва устойчив тренд в тази посока. Индивидуалните инвеститори също проявяват голям интерес към благородния метал. Геополитическото напрежение през последните две години неизбежно води до висока несигурност, а златото е актив убежище. Намаляването на лихвените проценти води до по-ниска доходност при облигациите, което прави златото много добра алтернатива“, каза гостът в предаването.

Най-големият асет мениджър в света – BlackRock – управлява 18 млрд. долара под формата на злато, което показва високия интерес. Увеличаването на цената на златото всъщност само засилва този интерес, допълни Димитров. 

Той уточни, че когато избираме борсово търгуван фонд, който търгува със злато, е важно да знаем, че фондовете могат да осъществяват физическа покупка или да търгуват с деривати. Въпросът пред инвеститорите е дали да инвестират в борсово търгувания инструмент, във физическо злато или в инвестиционно злато. В България борсово търгуваните фондове са освободени от данък печалба, което е голямо преимущество.

„Ръстът в цената на златото към днешна дата е 34%. Комисионните и таксите са стандартни за всички борсово търгувани фондове и няма по-високи такси само защото става въпрос за суровина“, коментира гостът.

Той уточни, че преди да инвестират в борсово търгуван фонд, хората се интересуват най-много от перспективите пред инструмента и комисионите, които следват покупката на подобен инструмент. Ликвидността на инструментите също е от голямо значение за потребителите.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още