IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият държавен пенсионен фонд в света е спечелил 76 млрд. долара от политиката на гуверньорите

Намаляването на лихвите окрили финансовите пазари

11:07 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Норвежкият държавен пенсионен фонд, най-големият от този тип в света, е получил 836 млрд. крони, или 76 млрд. долара, възвръщаемост от инвестициите си през третото тримесечие, сочи финансовият отчет, публикуван на страницата на институцията. Това представлява 4,4% възвръщаемост и е в резултат на ръста на пазара след решенията на водещите централни банки да започнат да намаляват лихвите.

От отчета се вижда още, че инвестициите с най-голяма възвръщаемост за този период са във възобновяемите енергийни източници (10,8%).

Към края на септември пазарната стойност на фонда вече се изчислява на 18,8 трлн. крони (1,64 трлн. долара), което е увеличение от около 1,1 трлн. крони спрямо края на юни. Освен възвръщаемостта от активите, фондът е получил и 191 млрд. крони и от валутните разлики.

Малко над 71% от инвестициите на Норвежкия фонд е в акции, а почти 27% в книжа с фиксирана лихва.

Тримесечието беше много наситено, коментира зам.-изпълнителният директор на фонда Тронд Гранде пред CNBC. Той припомни, че пазарите бяха много волатилни през юли и август на фона на спекулациите дали САЩ ще успеят с мекото приземяване, а след това последва намаляване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и от Федералния резерв.

Имаше явно изразен ръст на финансовите пазари след тези действия на гуверньорите, посочва още Гранде в коментар по отчета на институцията и допълва, че има ръст на възвръщаемостта по инвестициите във всяка област.

Норвежкият пенсионен фонд е създаден, след като държавата установява петролните и газови залежи в Северно море в началото на 70-те години на миналия век. Целта му е със средствата от дейностите по добив на енергоресурси да бъде създаден буфер срещу катаклизми в норвежката икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още