IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозата на МВФ за глобалната икономика не успя да върне оптимизма на борсите в Европа

Пазарите реагираха и на коментарите на управителя на централната банка на Португалия Марио Сентену

19:35 | 22.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Европа приключиха сесията с понижения, въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) посочва, че глобалната битка срещу инфлацията до голяма степен е спечелена, макар че в някои страни ценовият натиск продължава.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,18 на сто до 520,59 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 0,13 на сто до 19 435,61 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,01% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7535,1 пункта.

Британският индекс FTSE записа понижение от 0,14% до 8306,54 пункта.

След като достигна връх от 9,4% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г., МВФ прогнозира, че общата инфлация ще се забави до 3,5% до края на следващата година, което е малко под средната стойност през двете десетилетия преди пандемията. За тази година очакванията са за 5,3%, което е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза.

МВФ очаква растежът на световната икономика да се задържи стабилен на ниво от 3,2% през 2024 г. и 2025 г., но в някои страни с ниски доходи и развиващи се икономики се наблюдават значителни низходящи корекции на растежа, често свързани със засилването на конфликти.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 октомври.

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на Марио Сентену, управител на Португалската централна банка, който посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да обмисли ускоряване на облекчаването на паричната политика, ако данните позволяват това.

„Дали трябва да понижим лихвите с 25 базисни пункта или с 50 базисни пункта, това е нещо, което данните ще ни кажат“, изтъква управителят на Португалската централна банка в кулоарите на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. „Не мисля, че Управителният съвет няма да обмисли по-бързо следване на траекторията, ако данните ни кажат да направим това – възможно е“, добавя той.

При индивидуалните акции книжата на германската софтуерна компания SAP поскъпнаха с над 2%, след като групата отчете ръст на приходите от облачни услуги с 25% през третото тримесечия.

Книжата на Maersk поевтиняха с 3,3 на сто, въпреки че компанията за морски транспорт повиши прогнозата си за приходите за цялата година, позовавайки се на силното търсене на контейнери.

Пазарите реагираха и на призивите на някои представители на Федералния резерв за предпазливост при облекчаването на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още